Helt Hen i Haven

Tobaksblomst styrer det eksotiske hjørne

Dagen byder på lidt mere tobaksblomst spam. Fordi: Det er simpelthen helt utroligt, hvad de præsterer i år, ikke mindst i det nyrenoverede eksotiske hjørne, hvor især narcistobak simpelthen styrer det hele. Her har udviklingen fra frø til umådeholden fryd virkelig taget fart. Prøv først lige at tjekke, hvordan der så ud i mit planteeksperimentarium i det eksotiske hjørne den 28. juni lige her.

Det eksotiske hjørne

Og se så, hvordan det ser ud i dag. Den statelige narcistobak, Nicotiana sylvestris, er lige ved at stjæle hele billedet fra de dyrt indkøbte, småeksotiske planter i det eksotiske hjørne, og jeg må til stadighed ud med saksen og klippe nogle af de nederste blade af, så de ikke skygger alt det andet væk.

Vingetobak, Nicotiana alata 'Lime Green'

Her er det slægtningen vingetobak, Nicotiana alata 'Lime Green', der må have en hjælpende hånd for ikke at blive kvalt. Det er ligesom om, narcistobak har sat sig for at bevise, at den i virkeligheden er vældig eksotisk. Bladene er blevet enorme og giver lige den jungleeffekt, jeg havde drømt om. Det forbløffende er, at planterne er fremelsket fra frø, jeg tog på mine egne planter sidste år. Altså ikke fine kontrollerede og certificerede frø. Desuden er de plantet præcist sådan, som jeg altid skriver, at man ikke skal: Nemlig direkte i kommunal kompost. Da vi havde fyldt kompost på det nyanlagte eksotiske hjørne, kunne fræseren nemlig ikke nå igennem det tykke kompostlag ...

Narcistobak, Nicotiana sylvestris

De mere end mandshøje narcistobak blomstrer, så det er en lyst, så der skal nok blive en solid frøbank at høste af igen, når den tid kommer. Men ikke nok med det. Blomstrene spreder samtidig den dejligste duft omkring sig - ikke mindst i skumringstimen, hvor de hvide blomster næsten ser ud som om de lyser i natteluften. Så med fare for at gentage mig selv 🙂 Jeg er ret vild med narcistobak.

Nicotiana glutinosa

Nå ja, læsere vil vide, at jeg i det hele taget er ret glad for de mange forskellige arter og sorter af tobaksblomst. Under vinterens jagt på spændende sorter, faldt jeg over Nicotiana glutinosa, der vist ikke har noget dansk navn. Men det synes jeg, den bør have, for den er lige så nem at dyrke, som de mere kendte slægtninge, og så har den da nogle ualmindeligt søde, nærmest laksefarvede blomster. Der er helt sikkert genvalg. Håber, den også er nem at tage frø af.

Vingetobak, Nicotiana alata 'Lime Green' og Co.

Den limegrønne vingetobak købte jeg friske frø af i foråret, men der viste sig at være en hemmelig gave med i posen af bittebittesmå frø. I hvert fald har en enkelt plante fået de fineste lilla blomster, og den har allerede blomstret i månedsvis. Endnu en grund til, at jeg holder så meget af hele spektret af tobaksblomst.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

2 Replies to “Tobaksblomst styrer det eksotiske hjørne”

Tobaksplante er virkelig en dejlig én. Jeg har længe haft Nicotiana Langsdorffii, som bare er fantastisk i buketter. Men i år har jeg også haft en lilla Perfume Deep Purple. Virkelig skøn. Var i Tivoli i går og hapsede frø fra hvad jeg tror er en ‘Tinkerbell’ og en ‘Only the lonely’
Men jeg må sige den Glutinosa du viser er fuldstændig fantastisk. Har googlet at Chiltern Seeds har den. Perfekt, den må da være fantastisk i buketter.
Ha en dejlig dag
kh
Leif

Hej Leif
Jeg er jo også helt pjattet med tobaksblomster generelt. Nicotiana glutinosa er et nyt bekendtskab – og jeg købte faktisk frøene hos Chiltern Seed i foråret. Apropos buketter så har jeg også meget stor fornøjelse af Nicotiana knightiana – den fandt jeg hos Sarah Raven 🙂
KH Lotte

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved