Helt Hen i Haven

Tobaksblomst af flere slags – fra frø til fryd

Måske er der en enkelt eller to, der har spekuleret på, hvordan det gik med mine cirka 120 frølinger af tobaksblomst i flere sorter. De blev sået i det kun lige spirende forår som ultrabittesmå frø og passet og plejet, indtil det var forsvarligt at plante dem ud.

Som det ser ud nu, kan jeg kun sige, at det går aldeles strålende. Jeg bliver hvert eneste år slagen af beundring over, at så små frø på så relativt kort tid kan udvikle sig til så smukke og så langtidsblomstrende planter. Jeg elsker tobaksblomst 🙂
To sorter nemlig den limegrønne vingetobak, Nicotiana alata 'Lime Green' og den duftende, snehvide narcistobak, Nicotiana sylvestris, blev plantet i det eksotiske hjørne tiltænkt rollen som bedfyldere, indtil de nyplantede buske med videre selv kan dække jorden. Narcistobak er lidt bagud, når det gælder blomstring, men det skal nok komme. Og den klarer sig fint i rollen som eksotisk stemningsgiver med de kæmpestore blade, synes jeg.

Vingetobak, Nicotiana alata 'Lime Green'

Til gengæld er der fuld fart på blomstringen for den limegrønne vingetobak. De fleste slags tobaksblomst har jeg selv høstet frø på. Det gælder blandt andet den ivrige narcistobak. Men Nicotiana 'Lime Green' har sin første sæson her i haven og kommer dermed fra en fristende frøpose. Jeg er helt pjattet med den farve.

Sjovt nok ser en enkelt af planterne sådan her ud. Der må have sneget sig en farisær med i posen, men den skal nu være så velkommen, for det er da også en lækker farve.

Vingetobak, Nicotiana alata 'Baby Bella'

Jeg kan ikke huske, hvilken generation af vingetobak, Nicotiana alata 'Baby Bella', der er tale om. Det er flere år siden, jeg købte en pose frø af den knapt så høje, smukt røde sort, så det er i princippet ikke helt korrekt stadig at hæfte sortsnavnet på. Men den ligner nu stadig det sortsægte udgangspunkt med sine dejlige, røde tobaksblomster.

Grøn tobak, Nicotiana langsdorfii

Det gør den her til gengæld ikke. Det er grøn tobak, Nicotiana langsdorfii, og den har jeg af en eller anden grund aldrig købt frø af, selv om den er så fin og elegant.

Grøn tobak, Nicotiana langsdorfii 'Tinkerbell'

Til gengæld købte jeg sidste år frø af en sort af grøn tobak, Nicotiana langsdorfii 'Tinkerbell'. Den adskiller sig fra arten ved et fantastisk farvespil i blomsterne, der er limegrønne på ydersiden og blegt røde på indersiden. Dem har jeg også høstet masser af frø på, men de er tydeligvis ikke helt så stabile. Heldigvis klæder de hinanden og græssene i blomsterbedet noget så fint.
Således nåede historien om mine tobaksblomster hele vejen fra frø til fryd.
(Og processen - den kan du læse meget mere om i min nye bog, 'Sommerblomster - Fra frø til fryd' 🙂 hvor der selvfølgelig også er en guide til frøsamling. Bogen kan bestilles der, hvor du køber bøger. Læs mere om den her på Forlaget Linneas hjemmeside).

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

One Reply to “Tobaksblomst af flere slags – fra frø til fryd”

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved