Haven i bakkerne

Haven er min legeplads, mit åndehul og min kilde til energi

Min have er 5.000 kvadratmeter stor, og den ligger lige midt i naturen i de skønne Sondrup Bakker. Det meste af grunden er naturgrund med fyrretræer, brombærkrat og masser af selvsået kristtorn, men staudehave, køkkenhave og andre hyggelige haverum er gennem årene kommet til at putte sig i lommer rundt omkring på grunden forbundet af klippede græsstier.

Haven er ikke perfekt, og bliver det heller aldrig. Her er både skvalderkål og brændenælder som naboer til staudebedene.

Staudebedene er mine favoritter, selv om der er dem, der mener, at mine stauder må være stressede, sådan som de bliver flyttet rundt. En have bliver man heldigvis aldrig færdig med. Der er altid noget at drømme om og glæde sig til.

Grunden skråner markant, så der er have i flere niveauer. Mod syd er der udsigt til Horsens Fjord og foran den en blød bakke, hvor naboens skotske højlandskvæg holder græsset nede og står for mange timers underholdning. Mange steder rundt om på grunden er der indrettet siddepladser, hvor man alt efter humør og vindretning kan slå sig ned og slappe af. 

Kombinationen af vild natur og plantenørdens blomsterbede og haveeksperimenter betyder, at der er et både rigt og varieret dyreliv i haven fra småfugle og sommerfugle til trofaste egern, irriterende muldvarpe og strejfende rådyr. Dyrelivet giver haven en ekstra dimension, selv om det kan være lidt af en udfordring at bevare begejstringen, når rådyret – igen – har guffet rødbedetoppene og persillen i sig. 

I det eksotiske hjørne går vi lige til stregen. Det ligger lunt og sydvendt op ad en gammel mur, der giver læ og holder på varmen. Her er der indrettet planteeksperimentarium med hårdføre palmer og andre småeksotiske vækster, der får lov at vise, hvad de dur til i det østjyske.

Skærehaven ligger for sig selv omgivet af høje træer, så her kan man føle sig helt afsondret fra omverdenen, når man går og pusler om planterne og trækker i ukrudtet. Her dyrker jeg blomster med det ene formål at kunne høste til herlige havebuketter en stor del af året. Det er simpelthen rendyrket fryd at kunne høste alle de blomster, man har lyst til, uden at bekymre sig om at ødelægge tegningen i blomsterbedet, og samtidig er skærehaven en fryd for øjet hele sommeren lang.

Selvfølgelig skal der også være plads til at dyrke lækkerier til kokkerier, så blomster, grønsager og krydderurter må deles pænt om plads og opmærksomhed. Princippet er, at vi dyrker det, vi bedst kan lide, og som ubetinget er bedst, når man selv har høstet det. Salat, spinat, rucola, porrer og løg er sikre grønsager hvert år. Krydderurter, rabarber og superdelikatessen hindbær, der heldigvis kommer igen hvert år, skal der selvfølgelig også være plads til.

I drivhuset i køkkenhaven bliver der produceret tomater, peberfrugter, agurker og masser af basilikum til pesto. Bagerst i staudehaven, næsten ude i skoven, ligger mit yndlingssted i hele verden. Et hjemmebygget og -designet hvidt trædrivhus med to afdelinger, hvor der er masser af plads til både planteværksted og drivhushygge i brændeovnens skær. 

Planter dyrket i krukker er endnu en af mine passioner. Hele året rundt er hjørnerne af havens faste belægninger fyldt op med krukkegrupper, der bløder flisearealerne op og skaber havestemning. Sammensætning af krukkegrupperne, hvor farver og former skal gå op i en højere enhed, er endnu en kilde til utallige gode timer i haven.

Der var engang en klog mand, der fortalte mig, at en god have er en have, som haveejeren er glad for – Sådan en have har jeg.

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved