Vi er helt ør i hovederne efter en super dejlig søndag med en strøm af hyggelige havebesøg og en fuldstændig udsolgt pop-up shop. Sikke en dag. Traditionen tro vil jeg lige følge op med en lille præsentation af de planter, der affødte flest spørgsmål fra havegæsternes side i løbet af dagen, da vi holdt åben have.
Som altid var det mispel træet, Mespilus germanica, der tiltrak sig absolut mest opmærksomhed. Det har jeg tidligere fortalt om, så klik her, hvis du vil vide mere om det. Men under årets havebesøg, kom den fnuglette lægeverbena, der står i flere krukker rundt om i haven, uden konkurrence ind på en andenplads, når det gælder om at tiltrække sig opmærksomhed. Jeg er også selv helt vild med planten, der bare kan noget ganske særligt med sin sky af bittesmå lyslilla blomster. De planter, der blomstrer i krukkerne nu, fik jeg sidste år, så de har rent faktisk overvintret ude i krukkerne. Jeg klippede dem tilbage et par gange, da de begyndte at skyde igen, og det har sikret den viltre forgrening.
I mit nye planteeksperimentarium i det fjerneste hjørne af haven, var det montbretie, Crocosmia x crocosmiiflora, mange af havegæsterne fik øje på. Jeg er jo ved at teste, hvad der kan lade sig gøre i det meget lune hjørne af haven, men jeg er nu ret sikker på, at lige netop montbretie sagtens kan overvintre der, selv om den ser ret eksotisk ud. I virkeligheden er det jo en gammelkendt omend lidt sart staude, der oprindeligt stammer fra Sydafrika. Jeg synes, den fortjener en renæssance.
Mange gæster på havebesøg på matriklen her ville også gerne vide lidt om de gyldne blomster, der popper op både i blomsterbede og skærehave. Det er håret solhat, Rudbeckia hirta i et mix, der hedder Cherokee Sunset. Her er der virkelig tale om Sommerblomster - Fra frø til fryd, for de blev forspiret i det tidlige forår, priklet og hygget om i drivhuset og siden udplantet rundt om i haven. Nu kvitterer de for god behandling med det lækreste, store blomster i brændte farver. Det er altså fascinerende, hvordan store, kraftige planter kan udvikle sig fra et lillebitte tørt frø på bare få måneder. Det er nok i virkeligheden den fascination, der fik mig til at skrive bogen om sommerblomster, som jeg også kan glæde mig over, at mange af søndagens havegæster tog med sig hjem fra deres havebesøg. Tusind tak til dem 🙂 Bogen kan du i øvrigt læse mere om lige her.
I det spiselige staudebed sprang hestemynte, Monarda didyma 'Blaustrumpf' ud i perfekt timing med vores åben have dag. Det er en spændende og meget nem staude, der ikke brokker sig over placeringen i det knastørre bed. Hestemynte er placeret i det spiselige staudebed, fordi de smukke, violette blomster kan tørres og bruges til en aromatisk te. I bedet er krydderurter med smukke blomster og flot løv er sat sammen efter principperne for et ganske almindeligt staudebed og omdøbt til krydderstauder.
Karen Dalsgaard, der er en god bloggerkollega, var også på havebesøg i går. Det har hun skrevet et dejligt blogindlæg om, der kan læses lige her. Tak for de pæne ord til Karen 🙂
2 kommentarer til “Tusind tak for mange dejlige havebesøg”