Helt Hen i Haven

Vinterbuket af tørrede stauder, græsser og frøstande

Da vi i går for første gang i umindelige tider var inviteret til middag hos gode venner, var jeg lige en tur i mit blomsterdepot, der stadig har godt med tørrede stauder, græsser, frøstande og selvfølgelig sommerblomster fra skærehaven at byde på.

Evighedsbuket med tørrede stauder og andet godt

Det er helt vildt hyggeligt at stå i drivhuset og kreere en værtindebuket med blomster af egen avl på sådan en grålig vinterdag, og dejligt at få lidt lindring til buketabstinenserne nu, hvor skærehaven ligger aldeles brak. Så er det man sender en venlig tanke til sig selv for at tage sig tiden til at høste, bundte og hænge til tørre, dengang skærehaven ellers var fyldt med friske blomster.
De sjove brune pomponer i flere etager er et eksempel på, at tørrede stauder også har deres berettigelse i blomsterdepotet. Det er nemlig frøstandene af løvehale, Phlomis samia, der er vældigt dekorative. Der er to slags græsser fra skærehaven i buketten nemlig fortænegræs, Panicum elegans, og bukethirse, Panicum violaceum. De kuglerunde gule blomsterkugler er trommestikker, Craspedia globosa.

Stjerneskærm, Astrantia major

Blandt de tørrede stauder er stjerneskærm, Astrantia major, også værd at nævne. De fine, blondeagtige blomsterskærme bevarer nemlig både farve og skønhed, når de høstes lige efter udspring og tørres et mørkt og tørt sted, til der bliver brug for dem. Jeg har lovet mig selv, at jeg skal have plantet flere sorter af stjerneskærm i skærehaven i den kommende sæson, for de findes jo i mange dejlige nuancer.

Frøstand af kejserkrone, Fritillaria imperialis.

Ud  over tørrede stauder og sommerblomster er det dejligt at have et godt udvalg af fine frøstande i sit blomsterdepot. Man ved jo aldrig helt, hvad man får brug for. Frøstanden af kejserkrone, Fritillaria imperialis, har også et royalt touch, for den ligner da lidt et scepter, synes jeg.

Frøstand af prydløg

Guld værd i en vinterbuket er også de grafisk smukke frøstande af forskellige sorter af prydløg, Allium. De kuglerunde, gennemsigtige frøstande giver buketten både fylde og ynde, så dem sørger jeg altid for at få bragt i sikkerhed, når de er ved at være færdige med at pynte rundt om i haven.

Der er selvfølgelig også et afsnit om tørrede blomster i min nye bog 'Skærehaven trin for trin' med ideer til, tørre-egnede planter, tørreteknik og anvendelse. Bogen udkommer 1. februar 2022, så det er lige om lidt, og jeg glæder mig voldsomt. Signerede eksemplarer kan forudbestilles hos Forlaget Linnea lige her, hvor der i øvrigt også er smagsprøver fra bogen at finde 🙂

 

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved