Helt Hen i Haven

Showaurikler i anderledes forestilling

Ægte aurikel, Primula auricula, ligger til grund for et hav af fuldstændig fantastiske sorter, der med en samlebetegnelse kaldes for showaurikler. Det skyldes, at de i det Victorianske England var deciderede samlerobjekter, der blev eksponeret i primulateatre, placeret på rad og række i flere etager, så man for alvor kunne skue samlingen og dens mange primadonnaer.

Det er ikke svært at forstå, de gamle englænderes fascination af de fantastiske showaurikler. Så bløde som fløjl og så fine som gammelt porcelæn. Variationen i farvekombinationer er enorm - den ene mere lækker end den anden.

Jeg har engang for længe siden forsøgt at efterligne Victoriatidens primulateater. Det var sjovt, men jeg synes nu, at jeg får mere fornøjelse af de helt unikke planter, når de får selskab af andre arter i min forårskrukkehave.

Så nu har jeg med hjælp fra min designer-in-spe-niece Karen og Gartneriet Pedersen skabt en jysk version af et Primulateater med showaurikler og diverse på plantebænken. Lilla, purpur, sort, sølv og hvid klæder hinanden, blev vi helt enige om. Således resultatet.

Blandt statisterne til mine showaurikler er flere bladplanter og hornvioler, Viola cornuta, blandt andet den dramatiske, næsten helt sorte sort, som jeg desværre ikke kan diske op med et navn  på. Men i hvert fald: Karen og jeg har nydt dagens show 🙂

 

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

4 Replies to “Showaurikler i anderledes forestilling”

Det ser fantastisk ud, inspirerer til st forsøge noget lignende på terrassen😊

Tusind tak Jette.
God fornøjelse med projektet.
Mange hilsner Lotte

Så hyggeligt. Er det fjeldarve der er bagerst til højre? Det er desværre ikke lykkedes mig at få fat i den i år, savner den…

Har du stadig planten Kiss mee over the garden….. jeg sendte dig nogle frø for et par år siden, eller var planten ikke hvad du forestillede dig?
Mine har som vanligt smidt frø I bedet, som nu spirer i rigelige mængder.
Håber verden bliver så du holder åben have i år. 😊
Med venlig hilsen
Bente

Kære Bente
Tak for din hilsen. Du har ganske ret, det er den dejlige fjeldarve bagerst til højre.
Jeg har åbenbart ikke rigtig taget på pileurten. De frø, du sendte mig, spirede fint. Både dem jeg såede ude og dem, jeg frøs og efterfølgende såede. Men der er ikke meget kysseri over havelågen her, hvor planterne ikke rigtig udvikler sig. Sidste år dukkede der dog enkelte selvsåede planter op. Den mest vellykkede var én jeg gravede op og plantede i en krukke. Den viste gode takter, indtil den knækkede i et blæsevejr 🙁 Måske er de bare ikke til min lette sandjord.
Det var jo meningen, at vi skulle holde Åben have i forbindelse med Haveselskabets Havefestival den sidste weekend i maj. Men Havefestivalen er blevet aflyst på grund af corona-krisen, så det bliver der ikke noget af i denne omgang. Jeg håber, situationen stabiliserer sig, så vi kan holde Åben have på egen foranledning engang i sensommeren. I så fald skal jeg nok slå på tromme for det her på bloggen.
Mange hilsner
Lotte

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved