Helt Hen i Haven

Primula er perfekt som genbrugsplante i haven

Den dejlige Primula tid er i fuld gang i haven, hvor der er plantet mange forskellige arter og sorter. Det skyldes ikke mindst, at Primula er perfekt som genbrugsplante, når den har udspillet sin rolle i forårskrukkerne.

Primula Belarina ‘Cream’

Jeg har mistet overblikket over, hvor gamle de forskellige Primulaer i haven er. Men nogle af dem har i hvert tilfælde adskillige år på bagen. Som nu denne dobbeltblomstrede Primula Belarina ‘Cream’, der ikke er til at at stå for. Et kvalificeret bud lyder på syv-otte år, så det er en trofast staude, der spreder glæde omkring sig hvert forår, når den springer ud.

Primula Belarina ‘Pink Ice’

Det samme gælder den vintageagtigt sart lyserøde Primula Belarina ‘Pink Ice’ med et væld af blomster, der næsten ligner små roser. Den breder sig oven i købet stabilt, så med tiden kommer den til at danne det fineste bunddække i det rosa bed. Endnu en understregning af at Primula er perfekt som genbrugsplante.

Alle de Primulaer – og i øvrigt også mange af de andre forårsblomster og ikke mindst løgvækster som vibeæg, Fritillaria meleagris, der vokser i haven, har på et eller andet tidspunkt i de forgangne år været krukkeplanter. Den her krukker er fx fra 2014. Når planterne dukker op i butikkerne, kan jeg sket ikke lade være med at sprede lidt forårsstemning rundt om i haven ved hjælp af krukker med forårsblomster. Det gør både undertegnede og de første søvnige bier så glade. Nåja, og så er det da en god undskyldning for at investere, at Primula er perfekt som genbrugsplante, der bare gør haven endnu mere forårsdejlig fremover.

 

Nyeste blog indlæg

Det er næsten for vådt til at være sandt


Planter med frostvæske i årerne


Årets haveprojekter står nærmest i kø i forårsvejret


Lykken er en kasse spirende løgvækster


Kampen mod buksbomhalvmøl er fløjtet i gang


Klargøring til en ny skærehavesæson


Skærehaveplanter der kommer med posten


Arkiver

7 Replies to “Primula er perfekt som genbrugsplante i haven”

Leif Brun Pajor april 7, 2020,  08:25

Sikke nogle smukke primula. Jeg har i flere år gerne ville have primula i bedene. I år købte jeg nogle lækre nogen lige så snart de kom i butikkerne. Jeg nød dem indendøre, men de overlevede desværre ikke. Så jeg må købe nogle nye og plante direkte ud i bedet 😉

Hej Leif
Synd at de døde, men du kan da heldigvis stadig nå at købe nye. De er noget nemmere at passe ude end inde, siger min erfaring, for de er temmelig tørstige.
Ha’ en dejlig påske.
KH Lotte

Hej Lotte Bjarke
God inspiration. Tak.
Hvilken jord skal primulaer have for at trives?
Vh Elsa

Hej Elsa
Min erfaring er, at Primula generelt er nemme planter, der ikke er kræsne i forhold til jordbundsforhold. Her i haven er jorden let og meget sandet, og det går i hvert tilfælde fint. De danske vilde arter af Primula, som mange af de dyrkede nedstammer fra, er skovbundsplanter, så sådanne forhold er deres livret.
Påskehilsner fra Lotte

Hej Lotte.
Hvor ser det skønt ud, når de sådan breder sig. Det er nogle fine eksemplarer du har.
Kh Lis

Hej Lis
Tak for hilsen – de kan åbenbart godt lide vækstbetingelserne her på matriklen, for de breder sig støt og roligt – til min store glæde.
Påskehilsner fra Lotte

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Det er næsten for vådt til at være sandt

Planter med frostvæske i årerne

Årets haveprojekter står nærmest i kø i forårsvejret

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved