Helt Hen i Haven

Nyt design til skærehave og køkkenhave udløst af kædereaktion

Lige nu, hvor der næsten kun kan plukkes isblomster, er det tilladt at tænke store havetanker og fyre op under drømmene om den kommende havesæson. Det foreløbige resultat er et helt nyt design til skærehave og køkkenhave, som der nu arbejdes på at finpudse til den dag, hvor det igen er til at komme i jorden.

Træterrasse i staudehaven

Som næsten altid her i haven er de vidtløftige planer for et nyt design til skærehave og køkkenhave udsprunget af en kædereaktion, som ingen havde set enden på, da den tog sit udgangspunkt. Men altså ... Der var jo den her lille træterrasse i staudehaven, som ingen nogensinde sad på, fordi buskene, der var plantet som læ og rygstød, var ved at erobre al pladsen og forresten også skyggede.

Nyt bed på vej

Derfor blev det besluttet at nedlægge terrassen og integrere arealet i staudebedene. Lækkert - mere plads til stauder 🙂 Her følger helt sikkert en fortsættelse.

Terrasse af basaltsten

Samtidig et andet sted i haven, nærmere bestemt køkkenhaven, var der den her terrasse/bålplads med en belægning af basaltsten. Meget flotte sten, men pløkumulig at holde nogenlunde fri for ukrudt, selv om det var meningen, at mellemrummene skulle dækkes af trædebregner. Og samtidig helt umulig at placere nogen som helst havemøbler bare nogenlunde stabilt på, som det vist også fremgår af det gamle billede. Så hvis nu, basaltstenene blev pillet op og brugt som trædesten andre steder, som de dybest set er beregnet til, så kunne den overskydende træterrasse jo blive køkkenhaveterrasse i stedet.

Dronefoto af køkkenhaven

Nåja, og så var det, at den ene ide tog den anden. For der er jo ikke nogen, der har sagt, at terrassen absolut skal ligge ved siden af drivhuset. Hvis nu den bliver flyttet op i det bagerste højre hjørne, hvor det er sværest at få succes med blomsterdyrkningen, så kan man sidde og kigge ud over blomsterne i stedet for at vende ryggen til dem. Og endnu bedre, så kan arealet ved siden af drivhuset inddrages i et nyt design til skærehave samt køkkenhave. Det bliver vildt det her 🙂

Skærehaven anno 2020

Som nogle vil vide, plejer min skære have at være temmelig vildsom, når vi når hen sidst på sommeren. Et dejligt sammensurium af masser af buketegnede blomster, hvor det ellers så nøje planlagte design til skærehave i nogen grad udviskes af al frodigheden. Det kan jeg jo godt li', men omvendt er jeg heller ikke bleg for at prøve noget nyt. Så i år skal der være lidt mere struktur på tingene, blandt andet fordi, jeg gerne vil kunne etablere net over dele af skærehaven, så blomsterne ikke vælter og bliver træls at arbejde med i buketterne.

Nyt design til skærehave og køkkenhave

Så nu er jeg gået i gang med at tegne skitser af, hvordan arealet kan indrettes og deles op, så der bliver mest mulig plads til at dyrke blomster mellem stampede stier og en græsgang i midten. I modsætning til de tidligere organiske former, bliver der etableret lige kanter af egeplanker til at holde på jorden på det let skrånende areal. Plankerne, de har nemlig ligget på lager i nogle år, siden dengang de blev indkøbt til at lave plankeborde af, som ingen nogensinde fik plads til 🙂

Til slut en lille reklame eller to:
For hvis du nu også drømmer om at dyrke masser af sommerblomster til buketter og andet godt, så vil jeg gerne anbefale min bog 'Sommerblomster - Fra frø til fryd'. Læs om den lige her.
Og hvis du har mod på endnu mere, så har Haveselskabet netop åbnet for tilmeldingen til en Skærehaveskole, som jeg også er rodet lidt ind i. Den kan du læse om her. Min bog indgår som en del af pakken, når du melder dig til Skærehaveskolen, men den kan selvfølgelig også erhverves i Haveselskabets webshop som hos boghandlere på nettet, så længe de fysiske butikker må holde lukket. Jeg håber, vi ses i Skærehaveskolen.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

One Reply to “Nyt design til skærehave og køkkenhave udløst af kædereaktion”

Hej Lotte
Det er rigtig sjovt at læse om skærehavens udvikling. Jeg er imponeret over jeres energi! Held og lykke med den og med Haveselskabets ‘Skærehaveskole’.
KH Nina

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved