I vindueskarmen spirer sommerblomsterne. De skal snart prikles, og flyttes ud i plantekuvøsen i drivhuset. Men den skal der jo være plads til, så nu må en del af de opmagasinerede planter vige pladsen. En kædereaktion, der har udløst plantekø i et fjernt hjørne af haven.
Siden sidst er der sket en masse. Den nye mur i det muromkransede haverum - tidligere kendt som "det eksotiske hjørne" - er blevet pudset, og den kompost- og grøngødningforbedrede jord er blevet fræset. Det nye haverum er med andre ord helt klart til at blive tilplantet. (Læs om projektet her)
Og hvad kunne være bedre end at begynde så småt her på den (ifølge kalenderen) første forårsdag. Jeg har jo haft en skønsom blanding af overvintrede krukkeplanter, sidste års drivhusplanter og flere nyerhvervelser på vinterferie i drivhuset i en hyggelig plantekø netop med henblik på det nye haverum. Men nu skal der ryddes op på plantebordet, for det varer kun et øjeblik, før der skal være plads til alle de forspirede sommerblomster. Derfor er min plantekø rykket ud i det fri.
Forrest i den tålmodige plantekø står dog de planter, der blev gravet op i hjørnet for at gøre plads til jordforbedring og etablering af bede. Det gælder blandt andet den fine busk, ægte laurbær, Laurus nobilis, der har vokset nok så fint i det lune hjørne af haven de seneste 4-5 år efter en kedelig start på tilværelsen i drivhuset, hvor den konstant var angrebet af skjoldlus. Planten er tydeligvis mere hårdfør end skjoldlusene. Nu har den fået følgeskab af endnu en busk, og de er plantet på hver sin side af det, der bliver indgangspartiet til det muromkransede haverum. Det er smukke, tætte, stedsegrønne buske, der fint kan formklippes, og ovenikøbet levere laurbærblade til vinteren simremad.
Blandt de nytilkomne i haven er den smukke busk glansmispel, Photinia x fraseri 'Chico', der har stedsegrønt løv i farvenuancer, der er som skabt til farven på bedkanterne og det lille spejlbassin af cortenstål. Glansmispel er en lidt sart sag, der kræver læ og lys, så jeg er sikker på, at det går helt fint i det muromkransede haverum, der er leveringsdygtigt i begge dele. Bag den er der plantet den ligeledes stedsegrønne småbladede kristtorn, Ilex crenata, der kan formklippes ligesom buksbom, men vokser en del hurtigere. Det kunne være flot med sådan en stor, kugleformet busk i midterbedet, så jeg må ud med saksen, når det bliver lidt mere forår.
Inden jeg gik i gang med at plante, syntes jeg, at der var vældig mange planter i min plantekø. Men jeg skal blankt indrømme, at det ikke ser ud af meget, efter at planterne er kommet i jorden.Men det skal nu nok komme. Jeg har flere planter af den lidt mere sarte slags stående i krukker i drivhuset til senere udplantning og har også mange på ønskesedlen.
Desuden står der fortsat en del vinterkrukker med kandidater til genbrug i det nye haverum, hvor jeg gerne vil sikre mig, at der er mange stedsegrønne buske, så der ikke bliver kedeligt om vinteren. Men foreløbig nænner jeg ikke at flytte planterne omkring spejlbassinet på terrassen, der er så fine at kigge ud på inde fra stuen. De holder flyttedag, når der for alvor skal gang i forårskrukkerne.
(Reklame: Både bedkanter og spejlbassiner i flere størrelser fås hos Zinkbakken)
6 Replies to “Kædereaktion udløser plantekø i det eksotiske hjørne”
Det ser godt ud!-det bliver et dejligt bed.Skønt med sådan et nyt område til de planter du allerede har og med plads til dem du har overvejet at få! Flotte stedsegrønne planter!Bedkanterne er bare “prikken over i’ et”!
Hej Lise
Det føles som ren forkælelse at have sådan et jomfrueligt haverum til rådighed, hvor der bare kan plantes løs. Jeg glæder mig meet til at komme rigtigt i gang
Mange hilsner Lotte
Hej Lotte.
Hvor er det dog et fint bed, I har lavet. Spændende hvordan det kommer til at se ud i løbet af foråret og sommeren.
Kh Lis
Tusind tak Lis
Jeg glæder mig bare så meget til at komme rigtigt i gang.
KH Lotte