Det eksotiske hjørne af haven er ved at genrejse sig fra den kaotiske ørkentilstand, der har hersket siden tørken i 2018. Nu kommer der helt nye boller på suppen i form af et muromkranset haverum med gode betingelser for sarte planter 🙂
Ethvert engelsk herresæde med respekt for sig selv har en walled garden - et muromkranset haverum - hvor der er læ og lunt og dermed mulighed for at dyrke andre planter end på mere udsatte steder. Der er selvfølgelig ikke meget hverken engelsk eller herresæde over matriklen her, men derfor kan man jo godt gå og drømme om at eksperimentere lidt med planter ud over det sædvanlige. Og nu har jeg faktisk fået et muromkranset haverum. Projektet er affødt af et helt andet projekt men resultatet, det er lige til at hoppe over af bare begejstring. Den gamle mur nederst i haven er blevet suppleret med ny mur, det skrånende terræn er blevet jævnet lidt ud, og hele jordstykket har fået et ordentligt lag kompost. Projektet er slet ikke færdigt endnu, men billederne tårner sig op inde i mit hoved. Der skal stenmel på gangene, murene skal pudses, og der skal fremskaffes en passende bænk og måske et spejlbassin. Uhh, det bliver hyggeligt.
Bedene er skabt ved hjælp af 15 cm høje græskanter i 2 mm cortenstål. De er nemme nok at forme i buer. Her er de boltet sammen med et lille overlap, for at der ikke skal gå slinger i valsen. Til eventuelt nysgerrige kan jeg oplyse, at græskanterne er købt hos Zinkbakken lige her.
Så vidt hardware til et styk muromkranset haverum. Nu kommer det sjove. Jeg skal have regnet ud, hvilke småeksotiske planter, der skal afprøves under østjyske betingelser. Det skal siges, at hele haven her ligger kystnært og på en sydvendt skråning med skov på tre sider, så her er lunt i forvejen sammenlignet med så mange andre steder. Desuden er jorden udpræget sandet, hvilket også gør sit til at holde den lun. Jeg har allerede en del planter stående i venteposition i drivhuset, men gode ideer til planter af alle slags er mere end velkomne. Jeg drømmer om frodig junglestemning højt og lavt 🙂 En af de planter, der allerede er klar til at blive plantet, når forholdene er til det, er trompetblomst, Campsis radians, som jeg her har fotograferet på en ferierejse til Italien. Sådan må min gamle mur da gerne komme til at se ud.
I et lunt, muromkranset haverum skal der selvfølgelig også være palmer. Ja, I læste rigtigt. Jeg vil ha' palmer :-). Og jeg ved i hvert fald, at det kan lade sig gøre at dyrke hørpalme, Trachycarpus fortunei, på disse kanter, for billedet her stammer fra vores tidligere have bare et par kilometer her fra. Der fulgte hørpalmen med, da vi købte huset, og da vi flyttede efter syv år, stod den der stadig, og den blev større og større år for år trods både, sne, isslag og hvad ved jeg.
Jeg har de senere år haft held med både abrikos, kiwi og ægte laurbær i det fjerne hjørne af haven. Selv eukalyptus har overvintret der. Endnu en plante, der har stået i venteposition siden sidste sommer, er stuearalie, Fatsia japonica, der i mine øjne er perfekt til at give beplantningen et eksotisk anstrøg. Den skulle kunne klare sig på friland på et beskyttet sted, så det får den chancen for at bevise. Foreløbig står den i sin krukke i drivhuset og venter tålmodigt på forår.
Nu vil jeg slå mig ned i mit hyggehjørne med en kande te, min iPad og en gedigen stak havebøger inden for rækkevidde og skrive en lang ønskeseddel med småeksotiske planter til mit nye haverum. Ikke nogen ringe beskæftigelse på en dag med så uvenligt vejr 🙂 Og som sagt, gode ideer er velkomne.
6 Replies to “Muromkranset haverum til eksotiske eksperimenter”
Hvad med et klatrestativ og en Bougainvillea? Eller en Passionsblomst?
Sikke et lækkert nyt haverum!
Jeg ville netop anbefale dig Campsis radicans men den har du jo så allerede klar. Den er virkelig nem når først den får fat. Og den bliver stor og med en fantastisk blomstring. Vi har haft den i ihvertfald 15 år og den begynder nu også at brede sig med rodskud, så der er nok at give væk af 😉
God fornøjelse med anlæggelsen
Tusind tak. Jeg glæder mig til min Campsis bliver stor og frodig ligesom din. Dejligt at vide, at det lader sig gøre her tillands 🙂
Mvh Lotte
Anbefaler Hjortetrøst fx den lidt lavere lilla sort og ærenspris og sporebaldrian samt violfrøstjerne
De tåler de tørre somre og har lidt højde på
Tusind tak. De er hermed føjet til ønskesedlen.
mvh Lotte