Da kålmøllene hærgede danske kålmarker og køkkenhaver sidst i juni, skal jeg ærligt indrømme, at jeg stort set havde dømt kålplanterne ude for i år. De stod der og så meget sørgelige ud med fuldstændigt gennemhullede blondeblade. Men på nærmest mirakuløs vis er det lykkedes de fleste at gøre et flot comeback.Palmekålens nederste blade gik til, men det får den jo bare endnu mere til at ligne de palmer, den er opkaldt efter. Brassica 'Nero di Toscana', som sorten hedder, er faktisk en gammel sort af grønkål med meget mørke, hele blade, der har fået en vældig renæssance til fancy madlavning.Også den helt almindelige grønkål har klaret skærene og står nok så flot og strutter i køkkenhaven. Af uransaglige årsager er der heller ikke - endnu i hvert fald - spor af kålsommerfuglens glubske larver, så alt i alt ser det lovende ud.De hårdest medtagne kål var de planter, der blev plantet langs køkkenhavens kanter, og de har stadig men af larvegnav, selv om jeg løbende har fjernet de nederste, gennemgnaskede blade. Planterne kommer fra en pose frø med blandede grønkål - Wild garden mix - men ser ærlig talt ret ens ud. Flotte er de dog med de lilla stængler og bladårer, men de har desværre en tendens til at klappe sammen ved det mindste optræk til tør jord.