Den meget smukke sort af glat merian, Origanum laevigatum 'Herrenhausen', var en af de "krydderstauder", der inspirerede mig til at forsøge at skabe et staudebed, der er både smukt og nyttigt på én gang. Jeg så den, da jeg besøgte Danske Planteskolers Grønne Plet ved Hammel Neurocenter og gik direkte på jagt efter planten. Den var ikke helt nem at lokalisere, så glad blev jeg, da jeg fandt den i net-planteskolen Lundhede, hvor jeg i parentes bemærket også hittede en række andre lækre planter til det nye bed.Nu er det et år siden, det spiselige staudebed blev til, og det har aldrig været smukkere, end det er nu. Jeg er meget tilfreds med resultatet af projektet og glæder mig dagligt over bedet, når jeg sidder og tager en slapper på den nedre terrasse ved siden af bedet, hvor man både kan nyde synet og duften af "krydderstauderne".Origanum 'Herrenhausen' er en merian i en klasse for sig med mørkt løv, rødlige stængler og smukke lilla blomster, der topper her i sensommeren. Dertil kommer, at jeg ikke er den eneste, der er vild med blomsterne. Honningbierne er lige så begejstrede. Det spiselige staudebed er simpelthen blevet et bed med lydspor af den konstante summen fra hundredevis af bier. Dermed er bedet nyttigt på flere niveauer.En anden dejlig plante, der røg med i indkøbskurven, da jeg shoppede krydderstauder hos Lundhede, er den spektakulære hestemynte, Monarda didyma 'Blaustrumpf''. Den har blomstret længe med de meget specielle, lilla blomster, som både bier og sommerfugle også er glade for.