Helt Hen i Haven

Figner trods en kølig sommer

Ficus carica-15Det kommer lidt som en overraskelse - en god overraskelse vel at mærke - at figentræet, Ficus carica, i hjørnet af køkkenhaven ikke alene er vokset godt hen over sommeren men også står med masser af figner i forskellige stadier af modenhed.Ficus carica-14Det havde jeg ikke forventet efter den kølige sommer, vi har haft i år. Forklaringen skal formentlig findes i den meget milde vinter, der gik forud. Ficus carica-16Figentræet frøs slet ikke tilbage, og de små frugter, der blev lagt an til sidste sommer, må have overvintret godt og har brugt sommermånederne til at vokse sig store. De er ikke helt modne endnu, men nogen af dem når det forhåbentlig.Ficus carica-17Samtidig er der igen lagt an til frugter, der, om vinteren er med træet, kan vokse og blive til lækre, modne figner til næste sommer. Kikser det, dannes der også små, nye frugter til foråret, men de kræver så en super sommer for at kunne nå at blive til noget. Godt man ikke skal leve af at producere figner på disse breddegrader men kan nøjes med at blive glad de år, det lykkes.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

10 Replies to “Figner trods en kølig sommer”

Jeg har et problem med min figen, da jeg, i tidernes morgen, var en tur til Tyrkiet, som linieleder på produktionshøjskolen, med resten af skolen, tog jeg en stikling af et figentræ, med hjem, den satte rødder, villigt som en pilekvist, og gror, efter flere geografiske flytninger, som ukrudt og sætter også første års frugt, som fryser tilbage hver vinter, jeg har, i over 10 år, haft den, i et stort væksthus som er tilbage på adressen, efter en planteskole, vindruerne derimod, klarer det fint og forsyner mig med rigeligt af druer. Jeg bliver nok “tvunget” til at købe en ny figen, planten er flot.
Venlig hilsen
Finn

Hej Finn
Det er nok lidt optimistisk at håbe på, at en tyrkisk figensort kan klare en dansk vinter. Heldigvis er der jo udvalgt sorter, der er lidt mere hårhudede i det. En helt ny hedder ‘Røsnæs’, og ellers er det jo bornholmerfigen, der er kendt for at kunne klare skærene. Når det er sagt, aner jeg ikke, hvad det er, der vokser her. Jeg har købt planten i Holland i et anfald af jubeloptimisme for nogle år siden. Den var ikke større end tobak for en skilling og frøs rutinemæssigt tilbage de første år. Men den er tydeligvis kommet efter det i min dejlige, lune krog af verden.
Mvh Lotte

Hej Lotte
Jeg har læst skriften på væggen og køber en ny klimatilpasset figen, den gamle, som klarede busturen fra Syd-Tyrkiet, må så nøjes med at se fin ud, også en positiv egenskab, figenblade kan man altid bruge ;o). 15 km nord for grænsen til Tyskland, er det altså for koldt til den slags eksperimenter, jeg har heller ikke, i flere omgange, haft held med planterne fra NØ-Grønland, det er nok for vådt/varmt. Selvom jeg er zoolog, vil jeg nok fortsætte med at lege med botanikken, planteskolen ligger heldigvis på den anden side af gaden, så det er ikke vanskeligt at få en figen, nu har jeg også flere navne, ellers må jeg bruge nettet.
Mvh Finn

Hej Lotte
Vores lille figentræ giver også rigtig mange figner i år, de første for ca. 3 uger siden. Jeg høster 5 – 6 hver dag. Det har været flyttet lidt rundt i haven, men står nu ved en SV-vendt mur, og 3 – 4 m foran står vores drivhus. Træet har altså virkelig en lun placering, som nu giver pote. Vi bor på Lolland, hvor der jo i forvejen er ret mildt.
m.v.h.
Marianne

Hej Marianne
Tak for hyggelig hilsen. Mine figner er ikke for alvor modne endnu. Men Østjylland er jo heller ikke Sydhavsøerne, selv om haven her ligger lunt og lækkert på en kystnær, sydvendt skråning. Samtidig er træet jo forsøgsvist plantet ude i haven og ikke nær den foreskrevne væg, så det er lidt udfordret. Men det ser lovende ud, og jeg glæder mig 🙂
mvh Lotte

Lækkert med friske figner fra haven, jeg har desværre ikke plads på mine 300 m2, det er jo selvfølgelig en prioritering, men jeg vælger de sikre afgrøder når jeg nu ikke kan have det hele.

Hej Jeannie
Tak for dine hilsner. Det giver god mening at satse på det sikre, når pladsen ikke er til de vilde eksperimenter. Dem er der plads til her, men det betyder selvfølgelig, at det er langt fra alt, der lykkes 🙂
Mvh Lotte

Så kom jeg over gaden, og hentede en figen hjem, den er godt 2 meter høj og den bærer omkring 30 figen, så det bliver spændende at se, hvordan bornholmeren klarer det sønderjydske klima.

hold da op – det var en velvoksen sag – det bliver spændende at følge:-)

Hej Lotte
Dejligt at høre lidt om Figen træet.
Vi har stor success med at have vores figner i mellemstore potter og have dem op af en mur på terrassen om sommeren og i drivhuset om vinteren.
Jeg har læst at figner har det fint med at have begrænset plads til roden (skulle enda være en fordel) og potterne virker til syneladende fint.
Vi har indtil videre høstet figner de sidste 3 år med denne metode.
Bedste sorter indtil nu har været ‘Brown Turkey’ og ‘Precose de Dalmatie’ sidste skulle vist være = med Bornholmer figen.
MVH
Niels

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved