Helt Hen i Haven

Dejlige danske forårsplanter letter humøret lidt

Det er forår for fuld skrue og fuglesang derude. Jeg ved ikke med jer, men det kribler i hvert fald i mine fingre efter at komme ud og komme i gang. Og ikke mindst efter at få gjort de hjemlige omgivelser smukke og hyggelige med dejlige danske forårsplanter, når nu det er matriklen, man skal opholde sig mest på i den nærmeste fremtid.

Derfor har jeg nu taget hul på forårssæsonen og fyldt krukkerne med nogle af alle de dejlige danske forårsplanter, der hører årstiden til. Tillad mig i den sammenhæng at komme med et lille opråb. De danske gartnerier, planteskoler og havecentre er fyldt til bristepunktet med lækre planter, der har akut behov for at komme ud og sprede glæde i haverne og på altanerne. Derfor glæder du ikke bare dig selv men også et hårdt presset dansk gartnerierhverv ved at købe både stueplanter, haveplanter og krukkeplanter lige nu, hvor du ovenikøbet har ekstra tid til at glæde dig over dem. Planteskoler og havecentre har åbent som normalt, der er højt til himlen, frisk luft, håndsprit og styr på sundhedsstyrelsens hygiejneregler. En dejlig mulighed for et afbræk i en hverdag, der godt kan blive lidt kedelig, når de mange forholdsregler mod smittespredning selvfølgelig skal følges.

Vibeæg, Fritillaria meleagris

Til de dejlige danske forårsplanter hører en mængde forskellige løgvækster, der er supergode som krukkeplanter. Der er for eksempel narcisser, perlehyacinter og de helt skønne vibeæg, Fritillaria meleagris, med de fineste ternede blomster. De står bare og savner dig derude.

Akeleje, Aquilegia 'Spring Magic'

Forårsfine akelejefrøkener, Aquilegia 'Spring Magic', er også på hylderne i mange butikker lige nu. Sammen med bellis, primula, hornvioler, stedmoderblomster, forglemmigej, gyldenlak og mange flere. Der er nok at vælge imellem, og jeg synes jo, det vil være en katastrofe og et spild af dejlige danske forårsplanter af dimensioner, hvis de skal ende som kompost og ikke som humørspredere i en svær tid. Det er i øvrigt også et rigtig godt tidspunkt til at købe træer, buske og stauder til fornyelse af haven, så den bliver endnu mere dejlig i år.

Engelskgræs, Armeria maritima

Engelskgræs, Armeria maritima, der fås i både hvid, lyserød og pink er en af mine egne forårsfavoritter. En staude, der er super til krukker, og som kan genbruges i haven, når den er afblomstret i krukken.

Nu kan jeg godt fornemme de løftede pegefingre og dystre spådomme om, at det kan blive frostvejr. Det ved jeg godt, men jeg har placeret min forårskrukkegruppe helt tæt ved huset under det brede udhæng ved fordøren, hvor der skal meget til, før det bliver rigtig koldt. Og jeg nægter at bekymre mig om mere lige nu. Jeg har brug for noget at glæde mig over.

Og hvis det skulle trække op til en kold nat, har jeg et stykke fiberdug i beredskab, der kan lægges over krukkegruppen som en dyne. Det holder meget effektivt på varmen omkring planterne. Et gammelt lagen kan gøre det samme. En lille øvelse, jeg gerne tager med for til gengæld at kunne få lidt afløb for al den kriblen i fingrene og min ubændige trang til at have noget dejligt at se på, der er ekstra stor i krisetider som disse.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

5 Replies to “Dejlige danske forårsplanter letter humøret lidt”

Det er en dejlig tid rent havemæssigt, og jeg har også købt hornvioler m.m.
Desværre har jeg bare ikke så megen fritid, fordi jeg arbejder i sundhedsvæsenet og må på arbejde hver dag, og her er der nok at lave, uha. Vi krydser fingre for, at “bølgen” blive en stille en, og vi klarer skærene i Danmark.
Vi håber sol og varme hurtig kan få bugt med den dumme virus, så tak for at det er forår 🌞🌼🌷

Kære Pia
Vi kan kun sige tak for indsatsen og håbe det bedste, mens vi forsøger at nyde forårsstemningen, trods alt.
Kærlig hilsen Lotte

Helle Egede Bukdahl marts 26, 2020,  13:20

Hej Lotte.
Hvornår kan man begynde at plante blomster (evt. blomster som normalt plantes i krukker) i bede og andre steder i haven?
Kh. Helle

Hej Helle
Der er meget, du kan plante allerede nu, men blomster, der er drevet frem i drivhus, kan ikke tåle frost, selv om planten almindeligvis godt kan, så der skal du være lidt varsom.
Kh Lotte

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved