Helt Hen i Haven

De allersidste sommerblomster skaber stemning

Sæsonen er forbi, jeg ved det godt. Men haven har alligevel meget at byde på, på sådan en grå novemberdag. De allersidste sommerblomster står alligevel derude og lyser op og skaber eventyrstemning med deres smukke forfald.

Stemningen i haven fortættes på sådan en novemberdag. Jorden er dækket af nedfaldne blade og fyrrenåle, så den ser ud som om, der er lagt væg til væg tæpper ud. Der dufter af muld og forfald. Alligevel er der faktisk temmelig frodigt i køkkenhaven, der i år har været udnævnt til skærehave. Det kan man sagtens blive lidt glad af, selvom man selvfølgelig burde rydde det hele og gøre klar til en ny sæson. Mon dog ikke det nås 🙂

Blomsterkarse, Tropaeolum majus

Den næsten selvlysende frodighed midt i novemberdisen skyldes ikke mindst en plante, der slet ikke burde være der. Men hvem nænner at luge selvsået blomsterkarse, Tropaeolum majs, når skærehavens blomster alligevel er ved at give op. Jeg gør i hvert fald ikke, selv om jeg godt ved, de opfører sig udpræget imperialistisk.

Jeg synes, det er næsten magisk, når de fine, tallerkenformede blade, bliver serveret med vanddiamanter og -perler efter regnen.

Klokkeranke, Cobaea scandens

Der er mere magi og eventyr i novemberudgaven af skærehaven. Jeg kommer i hvert tilfælde hele tiden til at tænke på Mosekonen og Mosemanden fra Ib Spang Olsens skønne bog om Mosekonens bryg, når jeg ser på den skulptur, klokkeranke, Cobaea scandens, har udviklet sig til. Jeg er ret sikker på, hun er levende og vågner op til dåd, når mørket falder på. Hvad hun har gang i, skal jeg ikke kunne sige, men jeg tror det er noget hyggeligt, selv om hun næppe brygger øl som den rigtige Mosekone.

Der er i øvrigt stadig blomster og masser af kamelmulelignende knopper i min klokkeranke, så det må godt vente lidt med at blive frostvejr i skærehaven. Den dag slutter eventyret formentlig brat.

Fløjlsblomst, Tagetes patula 'Ildkongen'

Prisen for årets mest vedholdende blomstring i skærehaven går så ubetinget til den røde fløjlsblomst, Tagetes patula 'Ildkongen'. Hold nu op, hvor har den bare blomstret og blomstret og blomstret. Den er blevet meterhøj og har fyldt ud, hvor andre sommerblomster har givet op. Jeg føler mig ret sikker på, at det bliver den, der kommer til at stå med de allersidste sommerblomster i år.
(Tillad mig lige at minde om, at det er allersidste chance for at spare fragten ved køb af min nye bog, Sommerblomster - Fra frø til fryd, direkte fra Forlaget Linnea. I morgen udkommer bogen, og introduktionstilbudet udløber ved midnat. Skriv Fryd i feltet Rabatkupon i webshoppen her, så får du rabatten. Der er også smagsprøver fra bogen at få på forlagets hjemmeside).

 

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

2 Replies to “De allersidste sommerblomster skaber stemning”

Anette (muffyanette) november 4, 2019,  12:27

Klokkeranken er vidunderlig, og det er svært at acceptere, at den ikke får lidt mere tid… Synes min er gået i stå til trods for mange knopper – tror, at kulden og manglen på lys sætter den i stå, selvom den ikke har fået frost endnu. Har du prøvet at grave en op, klippe den lidt ned og sætte den frostfrit for overvintring? Tænkte bare, om det kunne lade sig gøre.
Din bog ser skøn ud – er sat på ønskesedlen!

Hej Anette
Jeg har faktisk ikke prøvet at overvintre klokkeranken, men den er en staude, så det burde være muligt, hvis man har pladsen til det.
Håber, du får bogen i julegave 🙂
Mvh Lotte

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved