Helt Hen i Haven

Upopulære biller på visit

Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan de bærer sig ad med at finde frem til den ene lilje, der er i miles omkreds. Liljebiller må være udstyret med en eller anden form for radar, for det slår aldrig fejl. Er der en lilje, er der også en smuk, lakrød liljebille. I år har jeg plantet et par kransliljer, Lilium martagon, som jeg har ønsket mig i årevis. Og der sad den så, nok så provokerende og klar til at gå i gang med at guffe planten i sig - og hvad endnu værre er - lægge æg, der bliver til grimme, glubske og ret ulækre larver, der gemmer sig under deres egne ekskrementer. Nå, liljebillen blev indfanget og aflivet, så nu håber jeg, der er fred igen. Der bliver holdt vågent øje med eventuelle afløsere...En anden bille, der ikke nyder den store popularitet her i haven, er aspargesbillen. Den gik til angreb på aspargesbedet i stort antal sidste år, og jeg havde faktisk nærmest opgivet tanken om at dyrke asparges igen, men nåede aldrig helt til det punkt, hvor bedet blev nedlagt og fræset. At billerne er der igen, er der ingen tvivl om. Det vidner de små sorte æg, de har klistret fast på aspargeserne, om 🙁Heldigvis ser det ikke ud til, at der er ligeså mange som sidste år. I hvert fald har jeg høstet en del små håndfulde uden æg, så det har været lidt at smovse i. Bedets videre skæbne er under overvejelse... Aspargesbillen kan ses her.Dagens tredje bille, der sværmer temmelig mange af rundt i haven lige nu, er gåsebillen. Det er ikke noget, jeg går i panik over, men nu er jeg jo heller ikke så meget til det med perfekte græsplæner. Er man det, kan man godt blive lidt bister over gåsebillen. Ikke fordi billen selv laver nævneværdige ulykker, men dens larver æder græsrødderne, og når råger og kraver opdager, at der er larver i jorden, bliver de helt vilde efter at få næbbet i dem og kan rasere plænen temmelig voldsomt i processen.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

5 Replies to “Upopulære biller på visit”

Aspargesbiller har vi også været invaderet af og forsøgte i flere år at få dem udryddet. Jeg synes simpelthen de der små sorte æg, der stritter ud fra siderne er SÅ ulækre. – Til sidst opgav vi og gravede alle aspargeserne op – og siden har vi købt os til dem!

Hej Nina
Jeg elsker grønne asparges, så det er mega irriterende med de biller. Derfor er jeg i syv sind med, om bedet bare skal ryddes, så jeg slipper for ærgrelserne over de æggebefængte skud. Gad vide, hvor lang tids pause, der skal til, før man er sikker på, at aspargesbillerne er flyttet ud af haven igen… Det må jeg vist lige undersøge.
KH Lotte

Hvor ærgerligt! Selvom det ikke er verdens undergang, så er biller og larver som æder og ødelægger altså irriterende. Her gik jeg og overvejede at genindføre asparges i haven, men det må lige overvejes en ekstra gang.

Hej Lisbeth
Hvis det ender med, at jeg opgiver det nuværende aspargesbed, vil jeg helt sikkert etablere et nyt om et par år. Jeg skal bare lige hitte ud af, hvor lang tid, der skal gå… Det vil ikke være nemt at undvære de lækre grønne asparges på forårsmenuen 🙁
Mvh Lotte

hej Lotte
Liljebiller
Jeg har haft mange liljebiller, både i liljer og i de smukke Vibeæg, og jeg synes heller ikke, at de er noget rart bekendtskab, men sidste år fik jeg et godt råd. Sæt hvidløg mellem liljerne og kom kaffegrums på jorden. Det hjalp meget, jeg havde kun et par enkelte biller og har ikke haft nogen endnu i år. Hvidløgene lod jeg bare blive i jorden, så var de jo klar igen i år.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved