Helt Hen i Haven

Sorte ærteblomster på vej

Februar1620-4

Det er svært at bevare pessimismen, når de lysegrønne kimplanter hilser godmorgen i vindueskarmen. Også selv om vejret lader meget tilbage at ønske. Bakkerne med edderkoppeplante, Cleome spinosa, har været et par uger i køleskabet, og det virkede. Da de kom tilbage i vindueskarmen, spirede de som på kommando.

Februar1620-25

Heldigvis er der jo meget mere, der skal forspires, så dagen er gået i planteværkstedet i det gamle drivhus. Masser af stearinlys tager lige brodden af kulden, og så er det ualmindelig dejligt at gå og drømme sommerdrømme, mens man får lidt tiltrængt jord under neglene.Februar1620-44

Årets ærteblomster er en af de ting, man sagtens kan tillade sig at så nu. Jeg har investeret i en fancy sort, der hedder Lathyrus 'Almost Black'. Den har jeg ikke prøvet før, men jeg er sikker på, at den er fancy, for der var kun 12 frø i posen... For lige at give frøene et skub, lå de i vand et par timer inden såning.Februar1620-32

Jeg sår ærteblomster i de her smarte bakker med seks celler. Her kan frøene få hvert deres rum, så de ikke filtrer rødderne ind i hinanden. Priklepinden er god til at lave et passende hul, så de kuglerunde frø kan komme ned i den centimeters dybde, de foretrækker at spire i. Forhåbentlig spirer de alle sammen, for der er ingen back up.

Lathyrus odoratus Matucana-39

Jeg prøver gerne en ny sort af ærteblomst af hvert år. Her er det forrige års Lathyrus 'Matucana', der er en gammel sort, der dufter helt fantastisk. Årets valg, Lathyrus 'Almost Black' får næsten sorte blomster - ja, det siger vel sig selv. Jeg har ikke det store held med at plante ærteblomster ud i haven - der er åbenbart for tørt og sandet - så der er reserveret en stor krukke med klatrestativ til dem. For ærteblomster, det skal der jo til.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

3 Replies to “Sorte ærteblomster på vej”

Hej Lotte
Det er dejligt at se når det begynder at spire og gro i vindueskarme, udenfor og i drivhuse og udestuer 🙂 Men er det ikke lidt tidligt for ærteblomsterne? Så vidt jeg kan se, står der april de fleste steder, men jeg har ikke nogen egen erfaring med så lathyrus?!
Vh Terese

Hej Terese
Du kan så ærteblomster direkte i haven, når det bliver april. Jeg kan godt lide at komme tidligt i gang, for så kan jeg nå at knibe planterne ad flere omgange, så de bliver tætte og buskede og dermed får flere blomster.
Mvh Lotte

Hej Lotte
Tak for svar. Jeg har tidligere forsøgt mig en eller to gange med at så direkte i haven, men uden held, så jeg tror jeg følger dig og forspirer og kniber. Har du bakkerne med ærterne stående indendøre eller i drivhuset på nuværende tidspunkt (og når de har spiret)?
Vh Terese

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved