Helt Hen i Haven

Opgradering af småplanter og vilde planer for skærehaven

Mens de forspirede sommerblomster vokser, så man næsten kan høre det, har jeg holdt mandtal og er for alvor gået i gang med at lægge vilde planer for skærehaven anno 2020. Egentlig havde jeg jo forestillet mig, at køkkenhaven skulle tilbageerobres af grønsager, men det bliver der ikke noget af. Jeg har simpelthen lavet alt for mange planter af sommerblomster 🙂

Køkkenhaven er rykket ud til venstre i billedet, så der endnu engang bliver plads til en decideret skærehave fyldt med blomster til buketter. Jeg begynder altid med at udvikle årets planer for skærehaven med at tegne streger eller mønstre med riven på den jomfruelige jord. Den har fået et læs kompost, er blevet fræset og derefter revet, så jeg er faktisk helt klar til at komme i gang. Desværre er det jo lige tidligt nok endnu.

Men man har da heldigvis lov til at begynde at realisere sine planer for skærehaven på papiret. Det må være noget af det allerhyggeligste, man kan sætte sig ned og gøre mellem alle de forspirede sommerblomster i drivhuset. I år bliver mine planer for skærehaven lidt ligesom sidste år men alligevel ikke helt. En enkelt sol, der stråler ud fra hjørnet plus et forsøg på at kreere en farvevifte. I kender nok de der farvekort, der kan foldes ud som en vifte, men kan låne hos farvehandlere, når man skal male. Dem har jeg altid været helt pjattet med, så de er modellen for skærehaveplanerne. Det går formentlig i koks undervejs, men drømmebilledet inde i mit hoved fejler ikke noget.

De små planter i planteværkstedet fejler bestemt heller ikke noget. De vil bare fremad. Og det i en sådan grad at jeg simpelthen er nødt til at potte dem op. Det er ligesom om, de når et vist punkt og så begynder at stå i stampe som følge af mangel på plads, og fordi de med garanti har spist den næring, der kan være i de små celler.

Jeg er meget glad for Minikap-systemet fra Pindstrup, der resulterer i superfine småplanter, men der kommer et tidspunkt i enhver småplantes liv, hvor den bare har brug for mere plads. Sådan en omplantning bremser jo lige udviklingen lidt, mens rødderne finder sig til rette under de nye forhold, men det er vist godt det samme. Jeg er ikke helt nået dertil, hvor jeg tør lade de små stå på egne ben under åben himmel, så de må gerne tage det lidt roligt.

Nu har jeg pottet størstedelen af de forspirede sommerblomster op og er godt tilfreds med mig selv. Eneste problem er, at de fylder umådeligt meget på alle ledige overflader højt og lavt i drivhuset. Nu har jeg fået interimistisk plantebord langs den ene side af planteværkstedet, der lige passer til de praktiske zinkbakker, der fås hos Zinkbakken lige her. Byggeriet af drivhustilbygningen er ved at gå ind i sin afsluttende fase, og derefter skal vi have designet nyt inventar (der bliver dimensioneret efter zinkbakkerne) til planteværkstedet 🙂
Hvis du selv går og drømmer om skærehave eller blomsterhave kan du finde inspiration til begge dele og gode gartnertricks om hjemmelavede sommerblomster i min bog 'Sommerblomster - Fra frø til fryd'. Læs mere lige her og bestil bogen der, hvor du køber bøger.

Og ja, indlægget indeholder en lille smule utilsløret reklame.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

6 Replies to “Opgradering af småplanter og vilde planer for skærehaven”

Hej Lotte,

Det ser imponerende ud og er smadder misundelig på alt din plads :0)
Vh Joy

Hej Joy
Det bliver så lækkert – drivhustilbygningen er lige ved at være færdig, så jeg kan flytte ind for alvor.
Havehilsner Lotte

Birgitte Thomsen april 27, 2020,  13:43

Hej Lotte

Hvor ser det fint ud. Jeg har lige et par spørgsmål. Sår du direkte i minikap’erne? eller er de multisået og pottet over i minikap?
Har du dem i uopvarmet drivhus?
Vh. Birgitte

Hej Birgitte
Tak for din hilsen 🙂 Jeg bredsår i bakker inde i vindueskarmen og prikler siden ud til Minikap’erne. De står så i drivhuset, der i princippet er uopvarmet. Men min gemal har fremstillet et plantebord med varmeslanger indstøbt i betonbordpladen, så planterne ikke får kolde tæer. Det virker eminent. Prøv at søge på plantebord her på bloggen, så kan du få hele historien.
Mvh Lotte

Birgitte Thomsen april 28, 2020,  08:23

Tak for dit svar. Tror jeg må snakke lidt godt med manden herhjemme 🙂
God dag.
Vh. Birgitte

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved