Helt Hen i Haven

Nyttedyr som forsikring mod ubudne gæster i drivhusene

Der er lige ankommet en spændende pakke fyldt med rovdyr fra webshoppen BioProduction bragt lige til døren af GLS. Nu skulle man tro, at den slags er at betragte som farligt gods, men så galt er det ikke. Pakken indeholder nyttedyr i form af rovmider, der skal udsættes som en forsikring imod alvorlige angreb af spindemider i drivhusene.

Juni i drivhuset

Nu går det nemlig lige så godt i drivhuset, hvor tomat-, agurk- og peberplanter er kommet godt i gang trods en forsinket sæsonstart som følge af den alt for kolde maj. Jeg ved ikke noget mere irriterende end spindemider i grønsagsplanterne. De kan spolere en ellers lovende sæson fuldstændigt, hvis man ikke opdager dem i tide. Og når man har nået min alder, er de ærligt talt temmelig svære at spotte, før de er blevet til alt for mange, og resultatet af deres sugen og spinderi på planterne afslører dem. På det stadie er skaden alledere meget svær at rette op på med biologisk bekæmpelse, så derfor vælger jeg at sætte nyttedyr mod spindemider ud som en forsikring, selv om der ikke er tegn på ugler i mosen.

Tomatblomst

Tomatplanterne er lige begyndt at blomstre, så jeg har gået og glædet mig over, at der er sluppet et par humlebier ind i drivhuset, der kan hjælpe til med bestøvningen, ligesom de gør i de professionelle, danske tomatgartnerier. Der er de sammen med rovmider blot nogle af de nyttedyr, der hjælper gartneren med at holde justits i gartneriet og produktionen i top hen over sæsonen.

Rovmider på bønneblade

Jeg plejer at få nyttedyrene på en flaske, hvor fra de drysses ud på planterne. Men nu er der kommet en ny mulighed fra BioProduction. I æsken er der 500 rovmider - jeg har ikke talt efter - der hygger sig på bønneblade, hvor de har haft en lille madpakke med til rejsen. Det er lidt nemmere at håndtere og dosere.

Rovmider klar til angreb

Dermed er rovmiderne helt klar til at gå til angreb på eventuelle spindemider i drivhuset. Bønnebladene lægges ud på grønsagsplanternes blade, hvorfra de migrerer rundt i planten. Alle planterne får et par blade, for rovmiderne flyver ikke rundt i drivhuset, men bevæger sig udelukkende rundt via blade og stængler.
500 rovmider rækker forholdsvist langt i mit lille drivhus, så jeg har også sat nogle ud i hyggedrivhuset. Væksthusspindemider er kendt for at kunne angribe mere end 2.000 forskellige plantearter, så en lille forsikring der er nok også godt givet ud.
I de næste uger vil jeg gå og holde øje med, om der bliver behov for yderligere nyttedyr. Jeg har før haft problemer med bladlus, især i peber og aubergineplanterne, men de er da i det mindste til at få øje på. Jeg har tidligere haft succes med at sætte snyltehveps ud og er klar til at gøre det igen, hvis det bliver nødvendigt, men krydser selvfølgelig fingre for, at det ikke gør.

 

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

One Reply to “Nyttedyr som forsikring mod ubudne gæster i drivhusene”

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved