Helt Hen i Haven

Ny figen til det danske klima

Ficus carica 15-30Som nogen vil vide, var jeg pavestolt, da jeg i sensommeren for anden gang kunne høste modne figner på figentræet i køkkenhaven. Hele tre fuldmodne frugter blev det til i år.Ficus carica 15-7Figentræet, Ficus carica, blev købt for år tilbage i Holland i et anfald af jubeloptimisme og plantet i et hjørne af køkkenhaven. Jeg har ingen anelse om, hvilken sort der er tale om. Træet har det for så vidt fint men fryser fra tid til anden noget tilbage. Deraf de beherskede høstresultater.Ficus carica Røsnæs-78Det ændrer sig forhåbentlig nu. I dag har jeg nemlig fået en gave, jeg har store forventninger til. Det er en ny figensort, Ficus 'Røsnæs', der er udvalgt specielt til de danske klimaforhold. Historien begyndte for 30 år siden, da den blev fundet på en bjergside i Jugoslavien af en dansk planteelsker, der plantede den hjemme på Fyn. Det hørte haveentusiasten Mogens Madsen. Han tog til Fyn for at se figentræet med egne øjne og fik en håndfuld stiklinger med hjem. Siden har han opformeret sorten på Røsnæs, og for fem år siden indledte han et samarbejde med Gunnar Christensens Planteskole, der satte fart i opformeringen, så 'Røsnæs' nu er til salg gennem Garden Shop i Kalundborg og Høsterkøb.Ficus carica 15-14Ude i haven satte min figen vinterfrugter i sensommeren, men de fleste fryser formentlig væk som sædvanlig.Ficus carica Røsnæs-79Mit nye, lille træ har også vinterfrugter. Det bliver spændende, om de klarer vintervejret, eller jeg skal satse på de frugter, træet sætter til foråret. Foreløbig kommer nyerhvervelsen i drivhuset vinteren over, for jeg synes ikke ligefrem, det er plantevejr nu. Men jeg glæder mig, til det bliver det igen.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

9 Replies to “Ny figen til det danske klima”

Jeg har også skiftet min figen ud med en Røsnæs plante, som står op ad sydmuren på hovedhuset, og jeg fik 3 modne, lækre figener denne sæson, det figentræ jeg kasserede, havde jeg med fra Tyrkiet, for ca 30 år siden, den var blevet rigtig flot, stammen var ca. 25 cm i diameter, og den satte en masse frugter hvert år, men de forsvandt i den følgende vinter, nu står de overlevende planter kun som pynt. Væksthuset som jeg har/havde, er resterne fra en planteskole, der lå her på adressen, pladerne er nu blevet “spist” af solen. Huset er ca. 9 meter bredt og 3 meter højt og 12 meter langt. Frosten tog livet af træet for 4 år siden, men der er masser af fine levedygtige udløbere tilbage.

Hej FInn
Sjovt at du også har en ‘Røsnæs’. Det bliver rigtig spændende at følge planternes udvikling. Dejligt med en sort, der passer til det danske klima. Forhåbentlig får vi masser af figner 🙂
Mvh Lotte

vi havde over 200 figner i år – mvh. røsnæsfignens far

Tak for i går Lotte – hvor var det hyggeligt at rende ind i dig 🙂
Jeg glæder mig også til at se, hvad min fine lille “Røsnæs” kan udvikle sig til med årene.
Knus
Signe

Selv tak Signe. Det var hyggeligt og dejligt at få sat ansigt på signesvals.blogspot.dk og Haven i bjergene. Held og lykke med ‘Røsnæs’ – den er jo næsten kommet hjem hos dig.
KH Lotte

Glæder mig til at høre om Røsnæs er bedre end Brown Turkey, som giver mange gode figner i mange haver her i landet.

Min figen, udenfor vinduet, har endnu sine 12 vinterfigener på grenene, men jeg vil kun satse på sommerens frembringelser, selvom der kun er 16 km til den sydlige grænse og 3 km til fjorden, er temperaturen ikke højere her, end, at fignerne normalt falder af, Hostrup Sø, i synsvidde, kan, uanset størrelsen, ikke virke som et hav og hæve temperaturen. Røsnæsfignens far er et positivt indslag, tak!! 😉

Røsnæs figen er fuld af sygdomme og dem der har fået plantet den vil få problemer i fremtiden

https://plante-doktor.dk/figen%20mosaikvirus.html

Jeg har godt hørt det, og så vidt jeg ved, er produktionen også indstillet. Men sjovt nok står mit eksemplar stadig godt efter alle disse år.
Mvh Lotte

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved