Helt Hen i Haven

Læggekartofler i æggebakker

Forspiring Gala-2

Læggekartoflerne er dukket op i butikkerne, så nu er det blevet lagt en lille portion til forspiring i vindueskarmen, hvor der er både lyst og nogenlunde køligt. Det er trods alt bedre, at de ligger her og spirer, end at de gør det i den mørke butik, hvor spirerne bliver lange og blege og ikke er til nogen som helst gavn men bare tærer på knoldenes energi.

Forspiring Gala-1

Læggeknoldene er allerede begyndt at spire, så det er godt at få dem placeret i god ro og orden med spirerne opad i æggebakkerne, så de ikke klemmer hinanden.

Jeg har valgt sorten 'Gala' i år, der hører til de såkaldt middeltidlige kartofler. Egentlig dyrker vi kun kartofler for at have til de tidlige, der smager så englene synger, når de lige er gravet op, men erfaringen siger, at de virkelig tidlige sorter bliver melede, meget hurtigere end vi kan nå at spise dem.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

7 Replies to “Læggekartofler i æggebakker”

Hejsa! 🙂
Jeg håber du kan hjælpe mig med mine kartofler? Jeg er helt ny i det der med køkkenhave og jeg kunne godt tænke mig at have kartofler. Jeg har læst mig frem til at det kan være en god ide med forspiring, som du jo også skriver her. Jeg har bare ikke rigtigt et godt sted. Jeg bor i lejlighed uden altan og har kun et godt rum med lys, men det er i stuen hvor jeg tænker temperaturen er for høj. Jeg kan ikke rigtigt finde ud af om det overhovedet er nødvendigt med forspiring – kan du hjælpe mig?
På forhånd tak!
– Charlotte

Jeg skulle lige til at spørge om det samme. Jeg tror måske at planterne “går i stå”, når de kommer udendørs, hvis de har spirer ved 22 grader?

Hej Allan
Jeg har altid læggekartoflerne stående i soveværelset, hvor der er lyst og køligt i vindueskarmen. Metoden er brugt år efter år og har virket hvert år 🙂
Mvh Lotte

Hej Charlotte
Du kan sagtens dyrke kartofler uden at forspire dem. De kommer bare lidt senere i gang end de forspirede, og dermed varer det lidt længere, før du kan høste nye kartofler. Men sørg for at købe friske lægekartofler, der ikke er “forspiret” i butikken, så de har fået lange, blege skud, der har tæret på læggeknoldens kræfter.
Held og lykke med kartoffelhøsten 🙂
Lotte

Hej igen,
Jeg tror det er det jeg må gøre, det går nok hvis de først kommer lidt senere 🙂
Tak for hurtigt svar!
Mvh. CHarlotte

Hej Lotte, når du forspirer nu…..hvornår putter du dem så i jorden ?
Og vil man kunne sætte dem i højbedet eller de sorte kartoffelspande?
Køber du kartoflerne på planteskole så tydeligt het?
Vh Joy

Hej Joy
Vejret plejer at være fint til kartoffellægning midt i april. De kan jo ikke tåle frost. Læggeknolde kan man få i havecentrene nu.
Mvh Lotte

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved