Helt Hen i Haven

Høstfest i drivhuset med gråskimmel på lur

Jeg har længe gået og luret på den enlige tomatplante af sorten 'Mirabell', der er på prøve i drivhuset i år mellem de sædvanlige røde cherrytomater af sorten 'Gardeners Delight', som er et driftsikkert bud på en god høst af lækre cherrytomater. 'Mirabell' har sat ustyrligt mange blomster. Så mange at jeg har gået og klippet i klaserne, for at der ikke skulle blive så mange tomater, at planten ikke orker at udvikle dem. De har været længe om det, men nu er de begyndt at modne i rå mængder. Fint gule, pæreformede og absolut velsmagende. 'Mirabell' kan godt tiltuske sig lidt plads igen til næste år.Mens jeg høster løs, må jeg desværre også se i øjnene, at gråskimmelen er dukket op som en ubuden gæst til høstfesten i form af gråbrune pletter på bladene hist og pist. Jeg skynder mig at klippe de angrebne blade af og få dem ud af huset i håbet om at kunne forsinke en eksplosion i udbredelsen. Endnu er der ikke pels, der spreder skyer af svampesporer i drivhuset endnu, så forhåbentlig hjælper det lidt. Derudover er det tid til masser af udluftning - også selv om det ikke er særligt varmt - for gråskimmel får alt for kronede dage, når luftfugtigheden er høj.Jeg elsker den her årstid, hvor jeg kan gå ud og høste masser af grønsager i drivhuset efter behov. Skoleagurkplanterne er gået helt amok. Der er kun to af dem, men dette er dagens høst. Og det er ikke fordi, det er længe siden sidst, som det fremgår af den pæne, ensartede størrelse.Det er selvfølgelig ikke alle skoleagurkerne, der lever op til EU-krav om størrelse og krumning, men det går ikke ud over høstglæden at opdage, at der også findes siamesiske tvillingeagurker 🙂

 

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

7 Replies to “Høstfest i drivhuset med gråskimmel på lur”

Hej Lotte
Jeg krydser fingre for, at du undgår massiv gråskimmel.
Vores drivhus anvender vi som havehus. Men din beskrivelse frister til at anskaffe en agurkeplante. Jeg har haft et par tomatplanter, men de gav ikke ret meget i forhold til arbejdet og smagte helt ærligt ikke bedre, end dem vi kan købe. Måske en forkert sort.
Hele taget i vores drivhus er dækket af vin. Skal agurken have sol, eller kan den mon nøjes med skygge og varme?
Mange hilsener
Lisbeth

Hej Lisbeth
Både agurker og tomater har brug for masser af sol for at blive til noget. Her i haven synes vi, at de hjemmedyrkede tomater smager meget bedre end dem, man kan købe sig til. Men selvfølgelig er der sortsforskelle. Jeg sværger til den røde cherrytomat Gardeners Delight men prøver løbende nye sorter af. Når det gælder agurker, foretrækker jeg skoleagurker, der kan høstes, mens de er små og lækre.
Og gråskimmel – det vil jeg bare ikke ha’ !!!
Mvh Lotte

Hvis de skal have fuld sol, dur det ikke sammen med vinstokken. Ved du, om Gardeners Delight kan stå ude? I en potte? Jeg har et sted, den godt kunne stå, for jeg forestiller mig at en cherrytomat er lidt ‘buskagtig’, der ikke skal bindes op – eller???

Hej Lisbeth
Jeg har tidligere haft held til at dyrke Gardeners Delight i udendørs, men det kræver en lun placering og en ordentlig sommer. Sorten er ikke en busktomat, så den kræver fx en plantespiral at vokse i. Men der findes også busktomater, der er udviklet til krukker. Jeg har et par stykker stående, men de er først lige begyndt at bære, så vi må vende tilbage til det med smagen.
Mvh Lotte

Tak for din hjælp. Jeg har jo heldigvis et par måneder til at beslutte mig 😉 Men det kunne være sjovt med en plante i en krukke. Jeg funderer lige over det med, om jeg kan have en spiral.

Det er så lækkert at hente tomater og agurker i drivhuset, og pyt med faconen 😉 de smager fantastisk alligevel.
Rigtig god dag

Lone

Enig Lone
Form og farve betyder ikke det store – det er bare så fedt at kunne gå ud og hente det, haven lige byder på 🙂
Mvh Lotte

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved