Helt Hen i Haven

Havebuket i Van Gogh’ske dimensioner fra egen solsikkemark

Sensommer og efterår har budt på et nyt element i haven, nemlig en solsikkemark. Den står i fuldt flor lige nu. Solsikkerne er nået hele vejen fra frø til fryd på rekordtid.

Solsikkemark

Jeg har svært ved ikke at trække på smilebåndet, når jeg for tiden nærmer mig det fjerne hjørne af haven, hvor en miniature solsikkemark byder på utallige glade gule blomstersole.

Solsikke, Helianthus annuus

Den glade solsikkemark blev til, da årets kartoffelhøst var bragt i hus, og kartoffelstykket var forvandlet til en kedelig brakmark. På lykke og fromme smed jeg nogle håndfulde af fuglenes solsikkefrø ud over jordstykket, og jeg skal da lige love for, at de var spiredygtige. Jeg havde egentlig ikke rigtig turdet tro på, at planterne kunne nå at blomstre, men den sene sommervarme vi fik, satte virkelig skub i tingene. Nu er det spændende, om solsikkerne også kan nå at sætte frø, så der bliver lidt vinterguf til dyrene. Rådyrene har i hvert fald fundet min solsikkemark og nipper lystigt af de nederste blade.

Solsikke solsikke kig den anden vej ...

Jeg kommer hele tiden til at gå og recitere Halfdan Rasmussens gamle børnerim, når jeg går og glæder mig over min solsikkemark. "Solsikke solsikke kig den anden vej". Og det gør de så 🙂 Alle hovederne vender mod syd, mens man i al ubemærkethed kan snige sig bag om hele flokken.

Solsikkens spiral

Sådan er solsikken på flere måder en plante med personlighed. De perfekte spiraler, frøene sidder i, er en anden historie, der kræver matematisk flair at forstå. Se bare her 🙂 For os knapt så matematisk begavede må jeg bare sige, at blomsten er et helt kunstværk i sig selv.

Havebuket a la Van Gogh

Og apropos kunstværk, så giver årets solsikkemark den dejlige sidegevinst, at der kan skæres solsikker til utallige buketter af den slags, Van Gogh ville have sat pris på. God weekend, derude.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

7 Replies to “Havebuket i Van Gogh’ske dimensioner fra egen solsikkemark”

Karen Engsig-Karup oktober 9, 2020,  15:53

Hvor er din solsikkemark smuk, Lotte! Min er lidt mindre kunstnerisk. Det er nemlig kun de kerner, fuglene har tabt under foderbrættet. Et værre rod! Men nu hænger jeg de afblomstrede stængler op neden under fuglekasserne. Så kan fuglene ta’ selv.
Der kom også fire forvildede planter i staudebedet, men fordi jeg elsker solsikker, vandede og bandt jeg dem omhyggeligt op. Lige indtil jeg opdagede, at det var jordskokker. Yrff! 😉

Hej Karen
Tusind tak – det var nok lidt heldigt, at solsikkemarken kom så sent i gang, at den topper nu. Desværre kommer det så nok til at knibe med frø til fuglene. Men man kan jo ikke få det hele…
Jeg fornemmer, at du ikke er meget for jordskokker 😉
Kh Lotte

Ork jo, jeg har i flere år haft et helt højbed med jordskokker. De er dejlige! Det første år satte jeg 5. Det følgende år satte jeg ikke nogen, men der kom alligevel ca 50. Året efter kom der vist 500, så nu holder jeg dem i en stor spand. De skal TI’VÆR’TI’FALD ikke i mit staudebed! 😉
Kh Karen

Hej Lotte.
Wow et skønt indlæg om dine solsikker. Og så fin en buket🌻
God weekend.
Kh Lis

Tusind tak Lis – og i meget lige måde 🙂
KH Lotte

Hej
Nu har jeg prøvet at afmelde mig 5 – gentager – 5 gange. Gider du godt stoppe med at sende mig mails? For femte gang: på forhånd tak.
Hanne

Kære Hanne
Jeg er forfærdelig ked af, at du føler, du bliver spammet. Mailudsendelserne sker helt automatisk, og de burde selvfølgelig stoppe lige så automatisk, når du afmelder dig. Jeg har haft fat i support, der nu forsikrer mig, at din mailadresse er slettet fra maillinglisten.
Mvh Lotte

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved