Helt Hen i Haven

Evighedsbuketter med tørrede blomster fra haven

Evighedsbuketter - det er sådan et ord, der emmer af nostalgi for mig og bringer minder om barn- og ungdom, da fascinationen af de langtidsholdbare blomster nåede uanede højder og satte sit markante præg på mit værelse. Derfor er det så sjovt, at evighedsbuketter og tørrede blomster i det hele taget i den grad har fået en renæssance. Og derfor kunne jeg selvfølgelig ikke lade være med at dyrke en masse blomster til tørring i sidste års udgave af skærehaven.

Blomster til tørring

Blomsterne blev høstet i takt med, at de sprang ud, og blev i små bundter hængt til tørre i garderobestativet i annekset. Ikke til familiens udelte begejstring skal siges, for det kom hurtigt til at knibe med pladsen til overtøjet. Men man kan jo ikke få det hele, og blomster til evighedsbuketter er da vigtige 🙂

Vinterhygge i drivhuset

Men nu er garderobestativet ledigt igen, og jeg har fået afløb for en del sammensparet længsel efter sol og sommer og muligheden for at gå ud og plukke en hel spand blomster for at binde mere eller mindre vellykkede buketter i vildskab. Godt emballeret i flyverdragten og med en dejlig ild i brændeovnen har det været et top hyggeligt weekend projekt at prøve at genopfinde fortidens evighedsbuketter og give dem et lille nutidigt twist.

Tørret færdigbundet buket

Den første buket her er i virkeligheden lidt snyd - eller repræsenterer i hvert fald en alternativ vej til evighedsbuketter. Buketten blev nemlig bundet, dengang det var sommer, og har derefter hængt med hovedet nedad til tørring sammen med blomsterbundterne. Derfor er det bare at klippe snoren, når vasen er fundet. Teknikken giver den fordel, at blomsterne er smidige og fleksible og dermed til at binde på helt traditionel vis.

Buket med frøstande og tørrede blomster

Så er det straks en anden sag at binde evighedsbuketter af tørrede blomster. Det er mildt sagt noget bøvl, fordi stænglerne jo er stive og let knækker. Til gengæld holder såvel tørrede blomster som frøstande sig pænt oprejste og bliver, hvor de bliver placeret, så jeg stikker simpelthen bare blomsterne i vasen og flytter rundt på dem, til henheden passer mig. Her har jeg brugt frøstande af prydløg, opiumsvalmue og stjerneskabiose og tørrede blomster af kæmpeevighedsblomst, laksefarvet hindebæger, kugleformede trommestikker og den fine orangefarvede Emilia sonchifolia 'Scarlet Magic'. Sidstnævnte var et eksperiment i skærehaven, som jeg ikke rigtig troede på, men nu kan jeg da godt ærgre mig over, at jeg ikke fik høstet flere af de orange kvaste.

Pink evighedsbuket

Buketten her er fremstillet efter samme princip til datter Anne, der har efterspurgt en afløser for sidste års efterhånden meget støvede og temmelig blege eksemplar. Udover de tørre frøstande af opiumsvalmue indeholder buketten rosa kæmpeevighedsblomst, lyserød haveridderspore, ditto vinget hindebæger, russisk hindebæger, dusksalvie og lilla papirblomst.

Glad, gul evighedsbuket

Den gule buket indeholder fontænegræs, trommestikker, ferskenfarvet kæmpeevighedsblomst, laksefarvet vinget hindebæger, karryplante, den sjove, lysegule tidsel Carthamus tinctorius samt frøstande af jomfru i det grønne.
Jeg bliver lige forbløffet, hver gang jeg sætter evighedsbuketter sammen, over hvor mange stilke, der skal til for at få en rimelig helhed ud af det. Så i løbet af dagen er der blevet sendt mange kærlige tanker til skærehaven sidste sommer. Og jeg har også givet mig selv hånd på, at det ikke bliver sidste gang, jeg dyrker blomster til tørring i min skærehave, for sådan nogle dage som i dag i drivhuset, vil jeg meget nødigt undvære næste vinter.
Så til slut et lille reklameindslag for min bog 'Sommerblomster - Fra frø til fryd', der selvfølgelig også indeholder et afsnit om blomster til tørring, foruden alt muligt andet om, hvordan du lykkes med at dyrke dine egne sommerblomster i overflod. Så hvis det kribler lidt i de grønne fingre, så skynd dig at bestille bogen. Jeg ved godt, at de fysiske boghandlere som så meget andet holder lukket lige nu, men bogen kan fås mange steder på nettet for eksempel hos Saxo.com og hos Tales.dk - bare søg på bøger af Lotte Bjarke 🙂 Og helt ærligt. Det er da lige sæson for armchair gardening - og der er heldigvis ikke ret lang tid, til vi kan begynde at forspire de første sommerblomster. God fornøjelse.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

3 Replies to “Evighedsbuketter med tørrede blomster fra haven”

Så smukke og meget forskellige buketter!
Jeg ønsker dig et lykkeligt nyt haveår! KH Nina

Fantastiske farver, selv om de er tørrede. Smukke, smukke buketter.
Hilsen Lisbeth

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved