Selv om jeg ikke fik sået almindelig ærteblomst, Lathyrus odoratus, i kampens hede, da det var såtid, er der lige nu virkelig gang i ærteblomsterne her i haven. Det er flerårig ærteblomst, Lathyrus latifolius, der fører sig frem. Flerårig ærteblomst er en helt skøn staude, der af gode grunde ikke blev flyttet rundt med, da renoveringen af det hvide bed blev sat i gang. Den har det tydeligvis glimrende, hvor den står. Klatrestativet er fuldstændig gemt væk i år.
Blomsterne ligner blomsterne af almindelig ærteblomst, der er masser af dem og endnu flere på vej. Bare man får klippet de visne af, fortsætter blomstringen dejligt længe.
Den rosa sort af flerårig ærteblomst står lidt mere udsat end den hvide og er lidt bagud - men stærkt på vej. Eneste minus ved flerårig ærteblomst er, at blomsterne ikke dufter. Til gengæld glæder jeg mig over, at der kommer ærteblomster helt af sig selv år efter år.
De rigtige ærteblomster af kapucinerært, Pisum sativaum 'Blauwschokkers', der blomstrede så skønt i køkkenhaven for kort tid siden, har nu ikke bare blomster men også masser af blålilla ærtebælge på vej. Ærterne inde i bælgene er grønne som ærter plejer at være, og smager helt almindeligt af ærter omend knapt så sødt som sukkerærter, så det er mest for udseendets skyld, der dyrkes kapucinerært her i haven.