Helt Hen i Haven

Frøsamlerens jagttid i blomsterbede og skærehave

Selvom der stadig er godt med kulør på både blomsterbede og skærehave, lakker det umiskendeligt mod enden for sommerblomsterne. De har gjort det godt, og det er jo ret beset ikke sommer længere, så jeg siger tak for indsatsen. Til gengæld har startfløjtet for frøsamlerens jagttid lydt.

Dusksalvie, Salvia viridis

En af de skærehaveplanter, der sagtens kan snyde til at tro, at frøsamlerens jagttid endnu ligger et stykke tid ude i fremtiden er dusksalvie, Salvia virirdis. Det er i det hele taget en skælmsk plante. Vi dyrker den på grund af de farvede højblade og overser nemt de små uanselige blomster under dem. Men de er der skam, og de blomstrer endnu, ligesom der fortsat kan plukkes løs til buketter.

Frø af dusksalvie

Men kigger man nederst i planterne, åbenbarer der sig et dejligt syn, der fløjter frøsamlerens jagttid i gang. Masser af fine, modne frø lige til at høste.

Timeviser, Hibiscus trionum

Den samme historie kan fortælles om timeviser, Hibiscus trionum, der har blomstret uafbrudt hele sommeren med et væld af sine småeksotiske blomster - selvfølgelig i det eksotiske hjørne. Den enkelte blomst er en meget kortvarig fornøjelse - deraf navnet - til gengæld kommer der mange af dem i løbet af sæsonen.

Frøstand af timeviser

Når blomsten visner, begynder frøkapslen at udvikle sig. Det vil sige, at der er blomster plus frøkapsler i alle udviklingsstadier på planterne lige nu. De modne er knitrende tørre som papir, og inde i dem ligger fire bælge fyldt med blanke sorte frø. Haps 🙂

Frøstand af Hareøre, Bupleurum rotundifolim

En af de planter, der var meget snak om i Haveselskabets skærehaveskole først på sæsonen, var hareøre, Bupleurum rotundifolium, der er en supergod fyld- eller pauseplante til buketter fra skærehaven. Den er lidt drilsk, fordi frøene er længe om at spire og trækker store veksler på tålmodigheden i den hektiske forårstid, men den kommer godt efter det. Den er ikke noget værd til buketter længere, til gengæld producerer den lystigt frø. Det er vigtigt kun at høste frø, der er fuldt modne, ellers er det ikke særligt sandsynligt, at de kan spire til næste forår. Modne frø er mørke og slipper let frøstanden, mens umodne frø som dem til højre, stadig er grønne og saftspændte og sidder godt fast i frøstanden.

Årets første frøhøst

Frøsamlerens jagttid strækker sig her i haven over en lang periode. Nu er årets første høst kommet i hus i det fineste efterårsvejr til formålet - både tørt og stille. Fra nu af vil der blive suppleret op i takt med, at frøene modner, og flere arter vil komme til. Det er ikke alle arter, der kan nå at modne frø i en dansk sommer, så der bliver holdt grundigt øje i de kommende uger. De høstede frø ligger nu til tørre i flade bakker i nogle uger, før de er klar til at fylde i papirposer og lægge på lager, indtil foråret spirer igen.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved