Helt Hen i Haven

Fra skærehave til frøfabrik
Skærehaven i september

Der kan heldigvis stadig høstes blomster til buketter i skærehaven, men det skal ikke være nogen hemmelighed, at kaos og anarki har indfundet sig, og at nogle sider af jordstykket bestemt tager sig bedre ud end andre efterhånden. Jeg har for længst opgivet at følge med i forhold til at klippe visnende blomster af, så skærehaven er ved at forvandle sig til en veritabel frøfabrik. Det har nu også sin charme.

Sommerblomsterne er simpelthen ved at have gennemført deres mission her på jord. De har blomstret og blomstret, og nu sætter de frø i vildskab for at sikre næste generation. Dermed er tiden inde til en hyggelig efterårstjans i haven. Frøsamling 🙂 Når man nu har sin egen frøfabrik, er der jo ingen grund til, at frøene skal gå til spilde. Frøsamling er en herlig hobby, der strækker sig over mange efterårsuger. Det gælder jo om at slå til, netop når de forskellige frø er modne, og når vejret er rart og tørt at komme ud i, som det er her i haven denne eftermiddag.

Svovlgul kosmos, Cosmos sulphureus

Det kræver lige lidt øvelse at finde ud af, hvilke frø der skal høstes hvornår. Frøene skal jo først høstes, når de er tilpas modne, for ellers er det ikke sikkert, at de kan spire. Omvendt hvis man venter for længe, så falder de med stor sandsynlighed af af sig selv. Det er jo også en del af deres natur. Det er nemt at se, hvornår svovlgul kosmos, Cosmos sulphureus, frøene er modne. Så stritter frøstanden som et pindsvin, og frøene er lige til at hapse.

Jomfru i det grønne, Nigella damascena

Der er heller ikke meget at være i tvivl om, når det gælder jomfru i det grønne, Nigella damascena. De smukke frøkapsler, der i øvrigt er eminente til buketter med tørrede blomster, afslører, at frøene er modne ved at åbne sig i sprækker i toppen. Så er de sorte, trekantede frø lige til at ryste ud, som om kapslerne var en praktisk, industriel produktudvikling tilpasset den moderne frøfabrik.

Håret solhat, Rudbeckia hirta

Til gengæld har jeg gået lidt rundt om håret solhat, Rudbeckia hirta, som har været et af skærehavens store hit hen over sommeren. Den er faktisk smuk selv i sit forfald, synes jeg. Jeg har ikke prøvet at høste frø af håret solhat før, men nu skal det være.

Og se nu bare her. Et tjek i de mest visne af blomsterne afslører, at der er masser af frø under hatten. Dem må jeg have fingre i i løbet af de næste uger, så der forhåbentlig bliver ganske gratis frø til lækre solhatte til næste år. Til foråret må en spirestest vise, om frøene er til noget, men mon dog ikke.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

6 Replies to “Fra skærehave til frøfabrik”

Jeg synes at håret solhat er lidt svær at tage frø af og få til at spire. Håber du har bedre held end jeg. 😄

Øv, det lyder ikke lovende. Men jeg har som nævnt ikke prøvet før, så tiden må vise, om frøene kan spire. go’ weekend.
Havehilsner Lotte

Hej. Jeg har også prøvet at tage frø af rudbeckia i år. Jeg har før sået købte frø med held, men jeg kan ikke huske hvordan de så ud 😊 jeg tror ikke at frøene er de store som man let kan se, men nogle meget små, som gemmer sig mellem, men jeg er ikke sikker, måske skal man bare prøve sig frem.
Mvh Lene Bedstemorshave

Så har jeg købt en pose frø med Rudbeckia, bare for at være sikker😊 det er de bitte små, som gemmer sig, der er frø

Det var snedigt 🙂 Tak for info.
Mange hilsner Lotte

Christian Fosgrau marts 30, 2023,  14:59

Har taget frø i mange år. Husk at give frøene en kuldeperiode “en uge i køleskabet”. De kommer hvert år

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved