Helt Hen i Haven

Endelig vejr til solhat

Echinacea purpurea-59Her kommer årets første billeder af purpursolhat, Echinacea purpurea. Men det bliver med garanti ikke de sidste. Jeg er helt pjattet med stauden, der oven i købet er vældig fotogen, og det er kun lige de første, der er sprunget ud… Der er ret mange af dem i haven, hvor de trives strålende på den tørre, sandede jord.

Echinacea purpurea-55Man kan undre sig over plantens navn, der tit og ofte forekommer misvisende. De her sorter er da i hvert fald ikke specielt purpurfarvede.

Echinacea purpurea-52Tidligere var det botaniske navn Rudbeckia purpurea, og Rudbeckia hedder solhat på dansk. Da botanikerne så besluttede sig for at dele slægten op, og Echinacea purpurea blev til, opstod navnet purpursolhat, fordi artens farver er purpurfarvede. Siden er planteforædlerne gået amok i kølvandet på plantens enorme popularitet og har skabt sorter i et væld af farver. Så egentlig burde nogen finde på et nyt navn.

Echinacea purpurea-54Purpursolhat er så smuk og spændende at følge hele vejen fra knop og begyndende udspring til fyldt flor og yndefuldt forfald.

Echinacea purpurea-57Og bierne her i haven elsker dem lige så højt som haveejeren.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

5 Replies to “Endelig vejr til solhat”

Bente Jørgensen august 6, 2015,  17:41

Hej Lotte. Jeg bliver glad af at se dine skønne billeder af solhat. Og af at læse, at du har succes med dem på tør, sandet jord. Vores have er også tør og sandet og vi har ikke haft held med solhat her. Har ellers prøvet et par gange, da jeg synes at de er så skønne. Har så læst at de trives bedst i fugtig jord. Men måske skulle vi prøve igen. Vh. Bente

Hej Bente
Det er bare om at komme i gang 🙂 Purpursolhat er en af de såkaldte “prærieplanter”, så den skal faktisk helst ikke stå fugtigt. Heldigvis.
Mvh Lotte

Bente Jørgensen august 7, 2015,  20:02

Ja jeg mener jo purpursolhat – ikke solhat. Og det er sidstnævnte som vil have fugtig jord, kan jeg se. Så jeg prøver igen igen.

Hvor er det en smuk samling af solhatte du har. Jeg er ved at være lidt træt at de almindelige lyserøde, men det ser da fantastisk ud med flere farver sammen 🙂

Jeg venter stadigt utålmodigt på at mine springer ud!

Jeg har også en samling af hvide, gule, orange, rosa og røde purpur solhat, min erfaring er dog at de specielle farver som gul og orange (hybriderne) er knapt så hårdføre som den oprindelige røde og den hvide “Alba”. Men skønne er de.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved