Helt Hen i Haven

Det umulige staudebed

April1623-59Jeg er nok ved at nå til den tunge konklusion, at jeg må opgive at have staudebed for foden af det gamle piletræ. Lige nu ser det ganske vist så fint og forårsagtigt ud, men græsset har erobret magten (igen), og inden længe er det det eneste, der kan gro. Pilen suger simpelthen al væde til sig, så alt, hvad jeg har forsøgt at plante, er afgået ved døden, og det hele er bare blevet noget rod. Det er nok bedre med klippet græs der og stauder et andet sted.Primula vulgaris-37Min største bekymring er de mange fine, forvildede kodriver, der vokser under pilen. De yderste må i hvert fald flyttes, mens dem helt inde under træet, der klarer sig forbløffende godt med forholdene, nok kan blive stående.Lunaria annua-5Ret hyggeligt er det, at den hvide judaspenge pludselig er dukket op igen på tilpas tilfældig vis rundt om i bedet. Jeg såede den for tre år siden, og den blomstrede forrige år men var, som den toårige sommerblomst, den er, nem at overse sidste år. Men den havde tydeligvis fået sået sig, så den når at få forårsblomstringen med i år. Jeg må vist have sået nogle flere i en fart, så jeg kan have dem et andet sted i haven fremover. De er så søde, både når de blomstrer, og når de står med dekorative silkepapirspenge i frøstandene.Ficaria verna-5Bedets mest markante plante lige nu er vel ret beset ukrudt og bliver i hvert fald ikke flyttet nogen steder. Det klarer vorterod så udmærket selv. Det er den slags ukrudt, det kræver en uforholdsmæssig stor indsats at eliminere, så det bliver der ikke brugt krudt på. Man kan da heller ikke sige andet, end at det er et fint og forårsagtigt bunddække pt, og efter blomstringen trækker planterne sig tilbage under jorden og generer i virkeligheden ikke nogen.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

2 Replies to “Det umulige staudebed”

Hej Lotte

Vilkårene under piletræer lyder udfordrende for de fleste stauder. Men der må da være nogle få der tåler tør skygge. Om det så er nogen du har lyst til at invitere indenfor er en helt anden sag. Hvad med et helt enkelt bunddække af efeu? De holder da til det meste og så kunne der stadig sættes diverse lidt højere forårsløg sammen med.

Jeg har også et splittet forhold til vorterod. I mine staudebede tåler jeg dem ganske enkelt ikke. Men har også fået en åndsvag ide om at der ikke må være gult blandt det hvide, blå og lyserøde. Alle nuancer inden for disse, men ikke de varme farver.

Til gengæld danner vorterodene bunddække under et lille træ/stor busk lige uden for min fordør. Jeg synes simpelthen de er noget af det smukkeste der og hyler hysterisk af hønsene (og min mand som har tilladt sig at lukke dem ud 😉 hvis de begynder at skrabe i dem.

Vil til sidst lige rose dig, det er så hyggeligt at du er begyndt ofte at skifte billede foroven. Altid spændende at se hvad du har fundet på og altid smukke billeder. Nyder altid at læse dine velkomponerede indlæg.

Forblæste og forfrosne hilsner fra Nordjylland.

Gitte

Jeg tænker også på om lungeurt kunne være et bud, den vil også gerne stå i skygge og sår sig villigt, desuden er den en af de første stauder i blomst, blomstrer længe og står resten af tiden med smukke grønne blade med hvide pletter. Og så findes den i både hvide, rosa og blå farver.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved