Helt Hen i Haven

Brombær i store mængder

Rubus plicatus-28Brombærhøsten tegner til at nå hidtil usete højder i år. Vejret må simpelthen have været perfekt for de vilde brombær, Rubus plicatus, der vokser overalt her på matriklen. Det er om ikke med livet så i hvert fald huden som indsats, at bærrene plukkes, men i sylteglassene det skal de altså - i hvert fald nogen af dem.Rubus plicatus-31Det meste af året er jeg ellers ret træt af at slås med de vildtvoksende brombærranker. De kan tilsyneladende vokse en meter på en nat og slå rod i begge ender. De stikker helt vildt og filtrer sig sammen med alt, de kommer i nærheden af. Det er desværre vilde roser og brændenælder i brombærkrattet, hvor rankerne er klatret så højt til vejrs, at det virker som om klaserne hænger ned fra træerne.Rubus plicatus-33Men lige nu er de trods alt ret populære og ikke så lidt dekorative. Der er bær i alle udviklingsstadier i de store klaser, og de blomstrer også nok så optimistisk endnu med smukke, rosa blomster. De sidste blomster når nok ikke at udvikle bær i år, men der er nu også så rigeligt at tage af, før kampen mod det voldsomme ukrudt igen sættes ind i den mere kontrollerede del af haven.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

5 Replies to “Brombær i store mængder”

Jeg har 2½ ha, hvoraf en stor del er en nåletræsbevoksning, eller brombærkrat med enkelte nåletræer i, lykken er, at komme efter en planteskole, de sjove planter var væk, og brombærrene giver efterhånden meget lidt, jeg har nu fået tilbudt masser af tornfrie brombær, jeg tror nok, at buskrydderen skal på overarbejde for at lave plads til de nye planter.

Vi har faktisk ryddet en skrænt her for brombær, vilde roser og brændenælder ved hjælp af buskrydder og knofedt. Det var egentlig ikke brombærrene, der var de værste, og det er dem, der kommer mindst igen.
Mvh Lotte

Jeg har også tornfyldte brombær, dog af en kultiveret type der giver kæmpestore bær fyldt med rigtig brombærsmag. Jeg har smagt de tornfrie bær og de kan ikke måle sig med de tornede i smag der er rigtig stor forskel. Så jeg tager gerne rifter på hud og tøj for at få den rigtige brombær smag.

Der er så mange vilde brombær her på matriklen, at tanken om ligefrem at plante flere aldrig har strejfet mig. De er godt nok ikke rare at omgås, men mængden betyder til gengæld, at man sagtens kan nøjes med dem, der trods alt er nemmest at få fat på 🙂
Mvh Lotte

Jeg synes også, at det kunne være rart med at kunne plukke brombær på de eksisterende planter, men der er ikke mange bær på, de står i en forhenværende granplantage, træerne er delvist blevet fældet, så de får masser af lys, mine blåbær og æbletræer giver meget frugt, brombærrene har masser af grokraft, de danner et 1,5 meter højt lag af ranker, har det måske for godt? De brombær jeg har foran huset, i min indkørsel, giver rigtig mange bær, det er alt sammen i en gammel grusgrav. Da jeg har får, høns og ænder kan planterne få masser af gødning, men jeg vil helst passe på min gode sure jord.
Hilsen Finn

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved