Der er stauder, der er så ekspansive, at de næsten ikke er til at styre. Men der er også stauder, der bare kan det der med at fylde en hel masse på den gode måde. Lidt af en ener i den sammenhæng er den smukke, blå storkenæb, Geranium 'Rozanne'. Her i haven vokser de mange steder, for de er eminent gode til at give fylde og til at væve sig elegant sammen med nabostauderne. En enkelt plante kan dække mere end en kvadratmeter, men trækker sig pænt tilbage til sit udgangspunkt, når vinteren kommer, og starter forfra næste år.
'Rozanne' har de fineste blålillla blomster med lyst center og rødlige tegninger. Og den har masser af dem og blomstrer i månedsvis. Ikke så underligt, at 'Rozanne' er blevet udnævnt til århundredets staude af det legendariske Chelsea Flower Show.
En anden staude, der virkelig udfylder sin rolle godt, er den smukke, snehvide flerårig ærteblomst, Lathyrus latifolius. Den fylder ikke alverden ved jorden men klatrer hurtigt til vejrs i sit klatrestativ i det hvide bed og leverer en spektakulær blomstring, der topper lige nu men heldigvis varer længe.
Flerårig ærteblomst ligner almindelig ærteblomst, Lathyrus odoratus, temmelig meget, men væksten er kraftigere og blomsterne dufter desværre ikke. Til gengæld er den, som navnet siger, en staude, så man kan have ærteblomster i haven uden at skulle så nye hvert år.
5 Replies to “Ærteblomst og storkenæb med fart på”
Både Geranium og Lathyrus er nogle super gode planter i de danske haver. Der er så mange dejlige varianter.
Den udfordring har jeg desværre ikke. Rådyrene fortærer lystigt den slags planter, så snart man vender ryggen til et øjeblik.
Suk!
Jytte
http://www.danishknitdesign.com
åh nej det har jeg selv prøvet at skulle “acceptere” 🙁 🙂
Hej Jytte og Steffen
Der er faktisk også en livlig trafik af rådyr her i haven, men det er sjældent, de forgriber sig på stauderne. Til gengæld er især hindbærplanter og rødbeder et stort hit. Jeg har haft god gavn af et godt råd fra genboen. Jeg placerer pinde med væger lavet af fx gamle undertrøjer der, hvor rådyrene er mest tilbøjelige til at fouragere. Vægerne dyppes i hjortetakolie ca. hver 14. dag. Det har begrænset problemet betydeligt.
Mvh Lotte
Hej Lotte.
Hjortetakolie – tjaaahhh
Det brugte jeg også som skræmme-væk-middel. Købte 5 liter som blev brugt på en sommer til at omkranse min træterrasse. Men det holdt ikke rådyrene væk. Selv den overdækkede træterrasse besøgte de næsten hver nat 🙁
De planter jeg har oplevet meget held med er tagetes, floks, ridderspore, løvefod, violfrøstjerne, digitalis, perikon, gyldenris, geranium samt tomat, rabarber og alle krydderurter. Pelargonier var deres yndlingsspise 🙁
Rådyrene spiste også alle mine påskeliljer men lod alle naboernes vær i fred 😉
mvh Steffen