Helt Hen i Haven

Vinterløg, hvidløg og vårsalat er klar til forårshøst

De sidste porrer er høstet, og dermed blev der ledig plads i køkkenhaven. Nu er der sat både hvidløg og vinterløg med håbet om en tidlig høst af hjemmedyrket grønt. I drivhuset har jeg sneget mig til at så vårsalat eller feldsalat.

Porre, Allium porrum

Årets allersidste porrer ser fine ud. Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at høsten har været ualmindelig elendig i år. Langt de fleste planter gik direkte i stok, så jeg har næsten haft mere fornøjelse af at bruge blomsterne i buketter, end af porrerne i madlavningen. De fik formentlig kulde på et forkert tidspunkt i foråret og følte sig derfor kaldet til at blomstre.

Porrerne har i år været dyrket i den ende af køkkenhaven, der tidligere husede asparges- og hindbærbed. En medvirkende årsag til den begrænsede succes kan måske også være den temmelig elendige jord, der på grund af de blivende planter ikke har fået kompost i samme mængder som resten af køkkenhaven. Det er der nu rådet bod på med et ordentligt læs og en fræsning.

Hvidløg og vinterløg

Er der noget bedre end sådan et helt jomfrueligt stykke nytilberedt jord uden spor af ukrudt (i overfladen)? Det stod nærmest og kaldte på at blive tilplantet. Heldigvis havde jeg fremskaffet både hvidløg og stikløg af vinterløgsorten Allium 'Troy', der tåler kulde - i hvert fald i teorien - uden at det initierer blomsterdannelse. Almindelige løgsorter kan først sættes om foråret, da de ellers går direkte i blomst ligesom mine porrer. Jeg har haft vinterløg før med skiftende held, men når det lykkes, er det helt skønt at kunne tyvstarte på løgsæsonen.

Hvidløg, Allium sativum

Efteråret er jo også sæson for at sætte hvidløg til høst næste forår. Jeg er nok lidt sent ude, men mon ikke det går, vejrsituationen taget i betragtning. Nu ligger feddene i hvert fald i jorden på række og geled, så de kan danne rødder og udvikle sig frem mod høsttid til foråret.

Vårsalat, Valerianella locusta

Der blev også lige sat en gang vinterløg inde i drivhuset med tanker om endnu tidligere høst. Det har jeg ikke prøvet før, så det er et eksperiment. Samtidig fik jeg bredsået en gang vårsalat eller feldsalat, Valerianelle locusta, i cirklen i midten af drivhuset, hvor de forhåbentligt hurtigt fremspirende planter forhåbentlig kan komme til for de havemøbler, der skal holde vinterferie i drivhuset. Det vil i hvert fald være skønt at kunne høste lidt grønt i det nye års allerførste måneder.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

2 Replies to “Vinterløg, hvidløg og vårsalat er klar til forårshøst”

Hej Lotte

Hvor har du købt vinter løgene henne
Mette

Hej Mette
Jeg har købt dem på nettet hos solsikken.dk
Lotte

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved