Helt Hen i Haven

Vinterblomstrende stauder og buske skaber forårsstemning i utide

Mens det meste af haven sover vintersøvn, brillerer de vinterblomstrende stauder og buske og giver de spirende forårsfornemmelser næring, selv om det ikke engang er midt i januar endnu.

Julerose 'Ice 'n Roses'

Det er mildest talt forbløffende og ikke så lidt opløftende, at der er planter, der kan finde på at blomstre trods risiko for både sne og kulde. Men det er der heldigvis, og det er god medicin til en vinterplaget havenørd, der drømmer om forår og bedre tider. Klassikere blandt de vinterblomstrende stauder er julerose, Helleborus niger, og lidt senere påskeklokke, Helleborus x orientalis. Den overdådigt blomstrende Helleborus hybrid med sortsnavnet 'Ice 'n Roses' har jeg haft i så vidt jeg husker tre år, og den bliver mere og mere fantastisk for hvert år der går. Jeg har ikke talt, men jeg gætter på, at den står med op mod hundrede blomster og knopper lige nu.

Nikkende blomster med de fineste farver

Eneste anke kunne være, at de vinterblomstrende stauder har nikkende blomster, så man er nødt til at vende dem for at få hele suset med. Men alt forladt ... for er den ikke bare skøn?

Troldnød, Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise'

Blandt de vinterblomstrende stauder og buske, der kan få humørtemperaturen til at stige flere grader her i januar, er troldnød, Hamamelis x intermedia. Længe står den der med lovende knopper, hvor man lige skimter de gule kronblade, men så pludselig som ved trolddom, ruller kronbladene sig ud, når de bliver ramt af en solstråle. Det er en fantastisk busk, som burde være meget mere udbredt i haverne, men som ofte går under radaren, fordi man ikke lægger mærke til den, når forårsræset i havecentrene kører i højeste gear. Til den tid er troldnød nemlig afblomstret efter en heroisk blomstringsperiode i vintermånederne.

Skimmia japonica 'Finchy'

Skimmia er en dejlig, stedsegrøn busk, der står med de fineste vinterknopper og lyser op hele vinteren igennem. I det helt tidlige forår springer blomsterne ud til stor glæde for de første søvnige insekter. Skimmia japonica 'Rubella', der har teglrøde knopper, er den, de fleste kender, fordi den er så perfekt til julekrukkerne, men der findes altså også sorter med hvide eller limegrønne knopper. Sorten her hedder Skimmia japonica 'Finchy', og den gør det virkelig godt som en meget tidlig forårsbebuder, synes jeg.

 

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved