Helt Hen i Haven

Spiretest af hjemmelavede frø af sommerblomster

I 2017 høstede jeg som sædvanlig en dejlig masse frø af sommerblomsterne i haven. Frøene blev tørret efter alle kunstens regler, hvorefter de blev fyldt i papirposer og opmagasineret et sikkert sted, hvor de til hver en tid ville kunne findes igen. Og så blev de væk. Jeg ledte og ledte, da det blev sæson for forspiring, men de dukkede først op, da det for længst var for sent at komme i gang. Så nu har jeg en ordentlig bunke frø af lidt ældre dato, der måske/måske ikke kan bruges, når årets spirende haveplaner skal sættes i værk. Jeg ved ikke meget værre end at så frø, der nægter at spire, så for at finde ud af, hvor der skal nyinvesteringer til, og hvor jeg er godt dækket ind, har jeg iværksat en spiretest.Min spiretest går i al sin enkelhed ud på at placere en lille smule af hver slags frø på våde vatrondeller på et fad og holde øje med, om de spirer i løbet af en uges tid. Jeg har skrevet på fadet med Posca tuscher, som jeg blandt andet plejer at bruge til at male på blandt andet sten med (se her), for at holde styr på, hvad der er hvad. Skriften holder fint, mens testen forløber, men er nem at vaske væk bagefter.Sådan en spiretest giver ret hurtigt syn for sagen. Nogle frø spirer lynhurtigt i samlet flok, andre er lidt længere om at komme i gang, men gør det fint, mens nogle spirer meget sporadisk eller slet ikke. De sidste er der ingen grund til at gå og gemme på. De spirede frø kan desværre ikke rigtig bruges til noget, for der alt for længe til, planterne ville kunne plantes ud. Men det er alligevel dejligt at mærke suset, når de grønne spirer dukker op som en forsmag på de herlige, hektiske uger, hvor vindueskarmene fyldes af babyplanter. Og missionen er fuldført med denne første spiretest, der giver basis for at få ryddet op i kassen med frø.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

4 Replies to “Spiretest af hjemmelavede frø af sommerblomster”

Karen Engsig-Karup januar 5, 2019,  02:43

Hehehe, hvor jeg kender det! Jeg gemte frø fra mine chokolade-cherrytomater, men hvor? Jeg fandt dem her forleden på hylden med hundeguffer… Folk som os er altså nødt til at skrive op, hvor vi gemmer den slags. Men hvor er nu den seddel, jeg skrev det på…???
Kærlig vinterhilsen
Karen

Kan man mon starte processen på den måde i steder for at forspirre i jord når man går i gang her i marts? Min plan er et frø på et lille stykke vatrondel. Hvis det spire så putte det i jord? Jeg er træt af jeg mange gange har en masse der ikke bliver til noget når jeg forspirre i jord.

Hej Stine
Det var da en sjov ide, som jeg aldrig har prøvet. Tænker det må være muligt, men du skal nok være hurtig, så snart du kan se, at frøet spirer, så du ikke risikerer at skade nimroden. Og så skal du selvfølgelig vælge rondeller af et materiale, der nemt nedbrydes i jorden.
Havehilsner Lotte

Jeg prøver 🙂 Jeg har købt nogle i økologisk bomuld – satser på det går. Har lavet tomater, stolt kavaler og tagetes nu.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved