De fleste stauder er for alvor er begyndt at lukke ned for i år efter veludført arbejde. Her er det den hvidblomstrede indianermynte, Agastache anisata, der har blomstret hele sommeren og stadig er smuk, selv om den har skiftet til efterårsfarver og nu står med brune frøstande.Men heldigvis er der også stauder, der har en helt anden årsrytme. Havens sensommerstauder er først lige begyndt at blomstre og står med masser af friske blomster og et hav af knopper. Behøver jeg sige, at de er meget populære her i haven, hvor de stjæler rampelyset nu og sørger for at sensommerhaven ikke har noget problem med at leve op til haven i sommermånederne. Pudeasters, Aster dumosus hybrid, er en af de helt driftssikre og stabile sensommerstauder. Læg dertil en lækker, blålilla farve. Ikke så mærkeligt, at en scorer højt på på popularitetsbarometret. Og jeg ved oven i købet, at den kan blive ved længe endnu.
En anden sensommerblomstrende staude, jeg kom til at investere i sidste år, er pilebladet solsikke, Helianthus salicifolius. Den blev plantet i sensommeren og flyttet i foråret og har tydeligvis haft et fint med det. Forbløffende, hvor meget en lille plante i en potte kan blive til på bare et år.Pilebladet solsikke er, som det fremgår, en af staudehavens kæmper. Jeg tror, den nærmer sig tre meter i højden, og den er lige begyndt at blomstre med et væld af små, citrongule solsikkeblomster. Helt klart en god investering, selv om den nok i længden kommer til at kræve mere plads, end jeg lige havde forestillet mig, da den røg i indkøbskurven som et vaske ægte impulskøb. Den er stor, den er høj og den fylder, men den har alligevel både ynde og lethed takket være det fine, pilelignende løv, og de talrige små, glade blomstersole.
3 Replies to “Sensommerstauder snupper rampelyset”
Hvor er det skønne billeder fra din sensommerhave.
Rigtig god dag
Kærlig hilsen
Lone
Hej Lotte.
Du taler så varmt om dine asters. Jeg synes også, de er meget smukke og velkomne i sensommeren, men har fravalgt dem, fordi jeg synes, de evig og altid får meldug, Hvordan er dine erfaringer med din sort og meldug? Måske der er kommet nye resistente sorter.
Mange hilsener, Lisbeth
Hej Lisbeth
Jeg ved desværre ikke, hvilken sort mine Asters er, men jeg skal prøve, om jeg kan finde frem til det. Faktum er i hvert tilfælde, at jeg ikke har set meldug på dem, så det tyder på, at de er resistente, for det kan jo ganske rigtigt hærge planterne temmelig voldsomt.
Mvh Lotte