Helt Hen i Haven

Særlige sensommerstauder indtager scenen
Duehoved, Chelone obliqua

Mens forfaldet stille og roligt melder sig rundt om i haven med den charme, det trods alt har, er der heldigvis de særlige sensommerstauder, der først melder sig på banen nu og sikrer, at der også er farve på haven her i september. En af stjernerne i det sceneri er helt sikkert duehoved, Chelone obliqua, der står i fuldt flor med sine sjove, pink blomster.

Faktisk har stauden stille og roligt erobret det meste af det pink bed på bekostning af diverse nabostauder. Jeg tror nu, den får lov. Jeg laver en redningsaktion for de trængte naboer og lader duehoved brede sig, for den er nu så dejlig nu, hvor de fleste andre stauder er ved at trække stikket for i år.

Solhat, Rudbeckia subtomentosa 'Henry Eilers'

Midt i udsigten står en anden af de særlige sensommerstauder, som jeg er meget glad for. Rudbeckia subtomentosa 'Henry Eilers' er en art af solhat, der har sit eget, lette udtryk, selv om den hører til de høje stauder.

Blomsterne er simpelthen så fine, med de ganske smalle gyldent gule randkroner omkring den rødbrune kugle af skivkroner i midten.

Djævelsbid, Succisa pratensis

Jeg gjorde en indsats sidste år for at give haven lidt mere sensommerfarve blandt andet med investeringen i den fine lavendelblå djævelsbid, Succisa pratensis, som jeg havde set på et havebesøg i det hollandske. Den har heldigvis etableret sig pænt og blomstrer nu med herlige små blomsterbolde. Bierne er tydeligvis også glade for, at der er sensommerstauder til, så de ikke skal gå sultne i seng her sidst på sæsonen.

Guldbaldrian, Patrinia scabiosifolia

En anden af sidste års nyerhvervelser faldt jeg pladask for i den hollandske havearkitekt Piet Oudolphs private have, hvor den simpelthen lyste op i den i øvrigt helt skønne staudehave, som det kan ses her. Guldbaldrian, Patrinia scabiosifolia, hedder den. Her i haven er den foreløbig til den tyndbenede side og er nok fejlplaceret i det hvide/lysegule bed. Men den er her, så der er håb forude - også for at finde en bedre placering til den, hvor den med tiden kan komme til sin ret.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

4 Replies to “Særlige sensommerstauder indtager scenen”

Det er skønt med noget, der blomstrer nu. Henry Eilers er så fin, jeg fik at vide af Tina fra Staudemarken, at den var en langsom starter, men jeg synes nu den kom rimeligt hurtigt i gang. Den blå Djævelsbid har vi i marken, den er føde for den sommerfugl, der hedder Hedepletvings larver. Det betyder at den bliver passet rigtig godt på både her hos os, men især i det hedeareal min mand arbejder i. Vi har nu også købt en så vi har den i haven, men den må larverne nu godt holde sig fra.
Guldbaldrian fik jeg sidste år, den er nu også lidt tyndbenet her.
En anden efterårs staude jeg er rigtig glad for er Oktober Marguerite, den er lige ved at springe ud og så selvfølgelig Oktober Stormhat.
Mvh Lene Bedstemorshave

Hej Lene
Tak for hilsen og info. Jeg kendte hverken sommerfuglen eller høstmargeritten. Sidstnævnte er der da vist basis for at indlede et nærmere bekendtskab med 🙂 Fortsat god søndag.
Mange hilsner Lotte

Hej Lene.
Jeg har set i ide nyt at du har en Unik Høstanemone,
som hedder: “Tiki Sensation” , ved du hvor jeg kan købe den?
Mvh.
Karin Winther.
Holme Parkvej99
8270 Højbjerg.
Mail: kapowinth@gmail.com

Hej Karin
Det bedste du kan gøre er at spørge efter den i dit havecenter – fx Moesgaard PLanteskole eller Hobbyhaven i Hasselager.
De kan helt sikkert skaffe den, hvis ikke de har den.
Mvh Lotte

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved