Helt Hen i Haven

Redningsaktion for påskeklokker i røg og damp

Jeg ved det godt. Jeg burde have været i gang med at klippe de gamle blade af mine påskeklokker, Helleborus x orientalis, for længe siden, men jeg har ærlig talt ikke nænnet det, fordi vejret har været så stygt. Sådan så de ud for en måned siden på det tidspunkt, hvor de plejer at blive klippet ned. Som smukke omend let anløbne stjerner. Nu er de helt klappet sammen og næsten helt sorte af bladpletter, så selv om der er mere frost i vente, gør det ingen forskel, om bladene er der eller ej.Det vil sige, det gør det måske alligevel, men sådan at forstå, at det utvivlsomt er på høje tid at få fjernet bladene, der er tydeligt inficeret med den skumle plantesygdom julerosesortplet, Coniothyrium hellebori. Svampens sporer sidder på lur i de mørke pletter på bladene parat til at sprede sig til nye blade og til blomsterne, hvis det går helt galt. Derfor gælder det om at få klippet bladene af og få dem fjernet på en dag som i dag, hvor der ikke er fugtige forhold, der fremmer spredningen af svampen.De afklippede blade røg fluks i bålfadet og blev futtet af med det samme. Så er smittespredningen i hvert fald forpurret fremadrettet.Tilbage står de dejlige påskeklokker med nye, nøgne blomsterknopper og skutter sig i kulden. Heldigvis er de bygget til det, så forhåbentlig varer det ikke så længe, før de springer ud som et stensikkert forårstegn. Med lidt held sker det lige til påske, ligesom juleroserne, Helleborus niger, i år præsterede at stå i fuldt flor til jul.

Kender I forresten Lene Nissen og hendes spændende blog.peekaboodesign.dk, der er fyldt med sjove og kreative DIY og genbrugsideer. Den er altid et besøg værd, og i dag har hun oven i købet skrevet en anmeldelse af min nye bog, Slip haveglæden løs 🙂 Tak til Lene, der kan besøges her.
Husk, at der er introduktionstilbud på Slip haveglæden løs på www.forlagetlinnea.dk, så du kan spare fragten en lille uges tid endnu. Find tilbuddet her.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

7 Replies to “Redningsaktion for påskeklokker i røg og damp”

Jeg får tit såen aha oplevelse når jeg læser dine opslag 👏
Jeg er ik den mest erfarne havenisse…..anede ik man sku fjerne de gamle blade fra påskeklokkerne…..
Troede ik de kom op igen, at de var døde…..men så forleden de gemmer sig under de gamle blade….blev så glad 😍😁
Men Lotte ….hvornår klipper man de gamle blade af? …..nogen gylden regl?
Og kan jeg gøre det imorgen f.eks ?
Vh Joy

Hej Joy
Bare kom i gang. Egentlig burde bladene have været klippet af for en måneds tid siden, men vejret har jo været helt umuligt, så vi er nok mange, der er sent ude i år.
Go’ fornøjelse – det er sådan en hyggelig opgave.
Mange hilsner
Lotte

Här klipptes bladen i januari och det var tur – sen kom snön. Det finns ett kravgodkänt svamppreparat – Binab – som jag använt och faktiskt gjort angreppen mindre.

Ha det gott! Carina

Hej Carina
Du har da været tidligt ude – me et var nu nok fornuftigt. Jeg plejer ikke at have problemer, men planterne ser desværre lidt anløbne ud i år efter den alt for sene nedklipning. Binab kender jeg ikke.
Mange hilsner og god påskeklokkesæson.
Lotte

Det er mærkeligt, at mine påskeklokker overlever,blomstrer helt vildt og breder sig i hele skovhaven?? Jeg har aldrig klippet blade af,da de kvæler skvalderkålens nyvækst her om foråret. Påskeklokkernes blade bliver ikke klippet i naturen, så her har de vundet et helt bed med skvalderkål. Så ingen grund til dårlig samvittighed. Foriøvrigt har jeg heller ikke tid til at klippe så store arealer.
Hilsen
Anne Marie

Hej Anne Marie
Det må være dejligt at være så heldig, at der aldrig er problemer. Jeg har en plante i år, hvor selv blomsterne er så angrebne, at de må fjernes 🙁 så jeg ærgrer mig over, at jeg ikke kom ud i ordentlig tid, som jeg plejer.
Havehilsner Lotte

Jeg har købt et par nye og de er gået til af svamp. Jeg tror de er oversprøjtet, for at holde svampe i skak. Mine forvildede er nok mere hårdføre.
Hilsen
Anne Marie

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved