Jeg sad lige og kiggede ud i skovbunden fra min plads i det nye drivhus, da mit øje fangede noget, der krævede en nærmere undersøgelse. Der blev ryddet en del buskads for at få plads til byggearbejdet, så der ser lidt afpillet ud endnu. Til gengæld er der dukket en hel flok af de her op. Det er vaskeægte vilde orkideer, skov-hullæbe med det latinske navn Epipactis helleborine. Ret almindelig, men det er da sjovt alligevel 🙂 Historien om hvepsen i blomsten er også ret sjov. Blomsterne indeholder nemlig nektar med procenter. Forskere har fundet frem til, at alkoholen dannes, når hvepse, der har mæsket sig i gærende nedfaldsfrugter, overfører gærsvampe til blomstens hule læbe, så den søde nektar omdannes til alkohol. Alkoholen gør hvepsene berusede, så de ikke sanser at fjerne de støvkøller, de får klæbet til hovedet, når de besøger blomsterne. Når de fortsætter pubcrawlen til næste blomst, afsætter de pollen og fikser dermed bestøvningen. Jeg har fundet den fascinerende historie på hjemmesiden dk-orkideer.dk.
En anden spændende plante, der springer i øjnene i haven netop nu, er den citrongule hjerteblomst, Dicentra scandens, der temmelig uhæmmet klatrer rundt i sydbøgen, Nothofagus antarctica, og hvad den ellers kan komme i nærheden af.
Det ser nærmest ud som om, træets krone er fyldt med fejlfarvet julepynt, sådan som de fine, gule hjerter hænger og dingler fra alle grenene i deres tynde stængler. Det er nemt at se, at planten er nært beslægtet med forårets løjtnantshjerte, Dicentra spectabilis, og den lille småhjerte, Dicentra formosa, for der er vist ikke andre planteslægter, der kan præstere så perfekt hjerteformede blomster.
5 Replies to “Orkideer i skovbunden og gule hjerter i sydbøgen”
Hvor er det en sjov og hyggelig historie om de berusede bier 🙂
Ja det er rigtig de ligner gult julepynt Hihi…
flotte billeder.
Rigtig god dag
Lone
Tak og i lige måde 🙂
Ved ikke lige, hvad der skete – men varm hilsen her fra.
Lotte
Det er godt nok en fin historie. Jeg vidste godt at hvepse bliver fulde (og får tømmermænd) af gærede æbler o.a. godt i efteråret, men orkidehistorien er helt ny. Skægt og fint fundet. Har selv orkideen i haven, som også er begyndt at brede sig efter vi ryddede et buskads.
Hej Morten
Jeg blev også helt begejstret da jeg faldt over historien, fordi jeg ville dobbelttjekke artsnavnet 🙂 Det er utroligt, hvad naturen kan finde på. Og dejligt, når der dukker sådan nogle overraskelser op i haven.
Mvh Lotte