Helt Hen i Haven

Lysspirende tobaksblomster bestod spiretest med glans

For en uges tid siden iværksatte jeg en spirestest af mine hjemmehøstede frø, for at sikre mig, at det kan betale sig at så dem. De forskellige tobaksblomster bestod spiretesten med glans.

Spiretest

Jeg bliver aldrig træt af at blive fascineret af, at de bittesmå frø af tobaksblomst, Nicotiana, er så spiredygtige, som de er. Der går 7.000 frø på et gram, så vi er virkelig ude i petitesseafdelingen. Alligevel lykkes det næsten hver gang at forvandle de bittesmå, lysspirende frø til store, stærke planter, nogle ligefrem meterhøje, der blomstrer det meste af sommeren. Også når frøene er høstet i haven.

Tobaksblomst, Nicotiana knightiana

En af de tobaksblomster, der igen har bestået spiretesten med glans er den limegrønne Nicotiana knightiana. Den kan jeg efterhånden sket ikke undvære i sommerhaven, for den er så god som pauseplante mellem mere farverige sommerblomster. Det gælder både i blomsterbedene og i havebuketterne, hvor den stort set er med hver gang, for den passer til alt, og jo mere man klipper, jo mere blomstrer den.

Ud over at være skønne planter, er der den dejlige ting ved tobaksblomster, at de er længe om at udvikle sig. Det betyder, at de kan forspires allerede fra cirka nu. Så yes, jeg har fået lidt tiltrængt jord under neglene og er begyndt at så. De urimeligt små frø er svære at dosere. Derfor blander jeg dem med en lille smule ganske fint sand. Først lidt sand i hånden, så lidt frø, og så skal der blandes grundigt.

Det er meget nemmere at fordele blandingen jævnt end frøene alene, og det er samtidig nemt at se, hvor man er kommet til, takket være fugesandets lyse farve.

Nu har de tilsåede bakker fået plads i vindueskarmen i kontoret i en bakke, så de kan vandes nedefra, som det sig hør og bør. Overfladen er blevet dækket med husholdningsfolie for at holde på fugtigheden. Der er den særlige finesse ved frø af tobaksblomster, at de er lysspirende - de behøver simpelthen lys for at spire. Derfor skal de ikke dækkes med jord men blot trykkes let til i jordoverfladen med en stamper.
Jeg plejer at stille de nysåede bakker på gulvvarmen i badeværelset, men den går jo ikke med lysspirende frø. Derfor står mine tobaksblomster på en lille varmemåtte, så de har lune spireforhold, som de gerne vil ha'. Så snart de er spiret, bliver måtten fjernet. Nu glæder jeg mig til det myldrer frem med små, lysegrønne spirer. Dejligt at komme lidt i gang.

Apropos forspiring så vil jeg lige runde af med en lille reklame. Der er nemlig medlemstilbud på min bog 'Sommerblomster - fra frø til fryd' i Haveselskabets webshops lige her.
Og lige netop i dag kan du læse mere om bogen i både Jyllands-Posten og Nordjyske  🙂

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

3 Replies to “Lysspirende tobaksblomster bestod spiretest med glans”

Åh jeg har også et glas med tobaksblomsterfrø, de er nok fra 2017 men måske skulle jeg prøve at så dem i lige vel… De var så smukke!

Hej Maria
Prøv en gang. Min erfaring siger, at spireprocenten aftager med alderen, men det skader jo ikke at prøve. Tag eventuelt en spiretest først.
Mvh Lotte

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved