Stille og roligt er haven ved at genvinde sin status som spisekammer. Krydderurter kommer først, for mange af dem er jo stauder, der skyder frem i jordoverfladen efter vinteren, og faktisk aldrig bliver bedre, end de er lige nu. At nogle af dem så i nogen grad er ude af kontrol, er en anden sag. Det gælder fx havesyre, der ikke kun kommer der, hvor den oprindeligt blev plantet, men også alle mulige andre steder, fordi den sår sig selv temmelig effektivt. Men se lige, hvor fin den er - man kan da i det mindste prøve at spise sig ud af problemet.En anden krydderurt, der sår sig selv så effektivt, at man fristes til at opfinde begrebet krydderukrudt, er citronmelisse. Men igen, det er svært at være sur, når man mærker den liflige citronduft, mens man går og luger de fejlplacerede nye planter. Purløgene, der oprindeligt blev sået på en nydelig række, har formået at kolonisere den ene ende af aspargesbedet. Men det er den ende, hvor der er lidt for skyggefuldt til aspargeserne, så det får de egentlig lov til, bare de holder sig nogenlunde inden for rammerne.Hvis der er en plante, der fortjener betegnelsen krydderukrudt - med streg under ukrudt - må det være skvalderkål, der netop nu sniger sig ind på de ydre staudebede og popper friske, lysegrønne skud dagligt. De er et fint tilskud til madlavningen i dette stadie, men det er ærlig talt en uoverkommelig opgave at spise sig ud af det ukrudtsproblem, der truer. Jeg må vist i gang med at luge, så jeg kan få generobret grænserne.
4 Replies to “Krydderurter i fri dressur”
Ja, og ramsløgene, der har fået hjælp af myrerne, invaderer også nye revirer, en ny plet blade kommer buldrende, de flytter sig ved hver frøsætning, og dækker mere end jeg kan nå at spise, gudskelov! Anemonerne kommer dog først med de hvide blomster, men de vokser endnu pænt sammen. Dejligt krydderurtebed under buskene, fylder godt inden de andre planter springer ud.
Sad faktisk lige og tænkte pÃ¥ dit begreb – en have i bevægelse 🙂 Du spiser forhÃ¥bentlig ikke anemonerne 🙂
Mvh Lotte
Åh ja, Citronmelisse har da en dejlig duft, men jeg må indrømme at den er nedgraderet til klasse 3, efter jeg fik Citronverbena i huset og haven. Citronverbena har en helt uovertruffen duft og smag, både når den bliver brugt i det søde og det salte køkken. Selv om Citronverbena ikke tåler frost er den ret nem at overvintre, blot den får det lyst og køligt og absolut ikke tørrer ud. Så skyder den lystigt næste forår, den er ligeledes let at lave stiklinger af. Jeg har haft den samme plante i flere år nu og har også nogle mindre børn, jeg vil nemlig have rigeligt, det vil jeg i øvrigt have af alle mine krydderurter 🙂
Skvalderkål. Efter jeg er begyndt at lave masser af pesto af min skvalderkål, er jeg mindre irriteret på det, der ikke er til at udrydde mellem træerne