Helt Hen i Haven

Klip gi’r bedre blomstring

Verbena bonariensis 100-12

I år lykkedes det at få rigtig godt gang i de hjemmelavede kæmpeverbena, Verbena bonariensis. De står nu i drivhuset i kø til udplantning. Kæmpeverbena skal selvfølgelig være kæmpe, så blomsterne kan svaje elegant i vinden over bedene, men de behøver ikke være alt for kæmpe, og de må gerne få en masse blomster. Derfor får de koldt og kynisk klippet toppen af nu. Det sætter gang i sideskuddene, der allerede sidder på lur i bladhjørnerne. Planterne bliver lige knapt så høje efter overgrebet, men til gengæld får de flere skud at blomstre på.

Veronicastrum-100

Ude i haven er der fuld gang i stauderne, hvor blandt andet virginsk ærenpris, Veronicastrum virginicum, skyder med raketfart. Dermed er tiden inde til at iværksætte “the Chelsea chop”. Et engelsk begreb, der hedder sådan, fordi det udføres omkring det tidspunkt, hvor det verdensberømte Chelsea Flower Show afholdes.

Veronicastrum-102

Det går i al sin enkelhed ud på at afkorte cirka halvdelen af skuddene med to tredjedele af deres længde. Også her sætter indgrebet gang i sideskuddenes vækst, og når man kun klipper cirka halvdelen af skuddene, kan man i princippet få to blomstringer på en plante.

Veronicastrum virginicum-13

De afklippede skud blomstrer cirka seks uger efter de uberørte, der til den tid kan klippes ned. Så nu er det bare at glæde sig til den lækre – og langvarige – blomstringsperiode.

Nyeste blog indlæg

Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Forsøg med spagnumfri så- og priklejord


Nyt spejlbassin omringet af frytler


Det er næsten for vådt til at være sandt


Planter med frostvæske i årerne


Årets haveprojekter står nærmest i kø i forårsvejret


Arkiver

One Reply to “Klip gi’r bedre blomstring”

The Chelsea chop er også noget jeg praktiserer ved flere forskellige stauder, specielt Phloks korter jeg ned i tre højder. En tredjedel uberørt, en tredjedel tager jeg en tredjedel af højden og den sidste tredjedel får kappet to tredjedele af højden. Det giver også her en forøget og forlænget blomstring.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne

Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven

Forsøg med spagnumfri så- og priklejord

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved