Helt Hen i Haven

Helårshaven på højen blomstrer lystigt

Helårshaven er en af mine mange kæpheste. Der er jo altid noget at glæde sig over i haven, når man kigger efter, men hvis man vil have max haveglæde ud af matriklen på sådan en gråt-i-gråt-dag som i dag, er vinterblomstrende buske og træer den bedste katalysator, der findes.

Oktoberkirsebær, Prunus subhirtella 'Autumnalis'

Jeg har i hvert fald svært ved ikke at blive begejstret, når jeg går ud af døren med hætten over hovedet og så bliver mødt af synet af den blomstrende oktoberkirsebær, Prunus subhirtella 'Autumnalis', der er plantet på højen, der markerer indgangen til haven. Det er en af de heldigvis ganske mange planter, der hører til i Helårshaven.

Tænk engang, at den kan finde på, at springe ud med de fineste, hvide kirsebærblomster på de nøgne grene i januar. Den burde egentlig hedder januarkirsebær, for selv om de første blomsterfrontløbere dukker op i oktober-november, er det altid først her i januar, blomstringen for alvor begynder al ligne noget. Den bliver sat lidt tilbage, hvis det bliver frost og sne, men er indtil nu altid kommet stærkt igen og har givet endnu en omgang, når foråret melder sig.

Troldnød, Hamamelis x intermedia 'Arnold promise'

En anden must-have i Helårshaven er troldnød, Hamamelis x intermedia. Også den springer hasarderet men helt stabilt ud netop nu, når det er mest vinter. De sjove blomsterduske, der ser ud som om de er lavet af krøllet gavebånd, ruller sig lidt sammen, hvis det bliver frostvejr, men de plejer at rulle sig ud igen, når det er ovre.

Vedbend, Hedera helix Nordic 'Compact Choiz'

Da vi renoverede højen ved indgangspartiet sidste år, gik jeg målrettet efter at plante stedsegrønne og vinterblomstrende planter, så Helårshaven i hvert fald kunne blive en realitet der, hvor vi går forbi hver eneste dag. Den her fine vedbend i voksenform, Hedera helix Nordic 'Compact Choiz' har vist sig at være et godt valg til formålet, for den pynter da gevaldigt med de blanke, stedegrønne blade og de optimistiske skærme af gulgrønne bær.
Helårshaven er i øvrigt en af de kæpheste, der bliver trukket af stald i min havebog 'Slip haveglæden løs - Fryd, facts og fiduser', der ligesom min nye udgivelse 'Sommerblomster - Fra frø til fryd' kan bestilles der, hvor du køber bøger eller direkte fra forlaget på www.forlagetlinnea.dk. Læs mere om bøgerne her.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

4 Replies to “Helårshaven på højen blomstrer lystigt”

Hvor er den skøn, din blomstrende kirsebær 🙂

Man skulle næsten tro, at det var forår, når man ser din oktoberkirsebær, der blomstrer så fint lige nu.
Kh Lis

Endnu engang spørger jeg mig selv om hvorfor jeg ikke har troldnød i min have. Jeg har været forelsket i den siden jeg var 20.
Igår lagde jeg vejen indenom haven hvor jeg så den første gang, nemlig G.N. Brandts have og der stod den og blomstrede så dejligt.

Sikke nogle fine Buske og det er lige på dette tidspunkt at man har brug for at se noget nyt og frisk.
Jeg turde nok ikke plante nogen form for vedben. Ikke at jeg ikke synes det er flot (specielt hvor der er høje træer) men hvis de breder sig og man lader stå til har man bare vedben over det hele.
Jeg kæmper i over 10 år med mine og min naboens (vores har bredt sig til deres have). Synes bare at jeg har nok at lave uden den “kamp”

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved