Helt Hen i Haven

Forspiring af sommerblomster med forskellige behov

Frø af sommerfloks behøver mørke for at spire, tobaksblomster behøver lys. Det er et hyggeligt puslespil at komme i gang med forspiring af sommerblomster med forskellige behov.

Nu er det 14 dage siden første hold i projekt forspiring af sommerblomster kom i jorden. Det er forskellige sorter af tobaksblomst, Nicotiana, der med en enkelt undtagelse har vist sig yderst vitale, så mon ikke jeg får tobaksblomster nok i år, ganske som jeg plejer. Frøene er indsamlet i haven, så jeg kan ikke lade være med at føle mig lidt rig. Frø af tobaksblomster behøver lys for at spire, så de blev placeret på en varmemåtte i vindueskarmen, indtil de var spiret, for at holde spiretemperaturen oppe.

Nu er der slukket for varmen, for efter fremspiring skal planterne jo helst ha' det køligt. Til gengæld har de brug for masser af lys, så nu har jeg investeret i en LED-lampe med vækstlys til vindueskarmen. Jeg har haft stor glæde af de lysstofrør med vækstlys, jeg købte for nogle år siden, men de er blevet monteret i min plantekuvøse i drivhuset, så de kommer først i aktion senere. LED-lys forekommer rimeligt smart til formålet, for det bruger ikke ret meget strøm og udskiller ikke ret meget varme. Og så synes jeg, det er temmelig elegant, at armaturet kan monteres direkte på ruden ved hjælp af sugekopper (der lige skal gøres grundigt rene med sprit før montering). Dermed kan det også hæves og sænkes alt efter planternes højde. Lampen er tændt om dagen, men slukket om natten, for de små planter skal jo også have mulighed for at hvile sig. Jeg købte LED-panelet lige her.

Tobaksblomst, Nicotiana alata 'Baby Bella'

En af de tobaksblomster, der er spiret fint og dermed får en ny generation her i haven, er den røde Nicotiana alata 'Baby Bella'. Det bliver spændende om  de hjemmehøstede frø giver lige så smukke blomster som den autoriserede sort, der oprindeligt blev sået.

Sommerfloks, Phlox drummondii

Med tobaksblomsterne godt i vej er det blevet tid til næste runde i projekt forspiring af sommerblomster. Her er nogle sorter af sommerfloks, Phlox drummondii, blandt andet på banen. De stiller helt andre krav til spirebetingelserne end tobaksblomster, idet de kræver mørke for at stikke de små lysegrønne spirer frem. Derfor er de tilsåede bakker nu placeret på gulvvarmen under bordet i badeværelset, hvor der er både lunt og mørkt, som de foretrækker.

Edderkoppeplante, Cleome spinosa

En tredje sommerblomst, det giver mening at komme tidligt i gang med, er den eksotiske edderkoppeplante, Cleome spinosa. Lige nu står den også til forspiring på badeværelsegulvet, men om en uges tid sætter jeg bakken i køleskabet en uge, før den kommer tilbage i varmen. Frøene spirer nemlig bedst ved vekslende temperaturer, så det skal de da ha'. Jeg tror, edderkoppeplanterne skal vokse i mit nye muromkransede haverum i år.
Til slut vil jeg ikke undlade at nævne, at du kan læse meget mere om, hvordan du får dit eget projekt forspiring af sommerblomster til at lykkes, i min nye bog 'Sommerblomster - fra frø til fryd'. Læs mere om bogen her og bestil den der, hvor du køber bøger.

Indlægget indeholder reklame.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved