Helt Hen i Haven

Eksotiske blomsterløg til det eksotiske hjørne

Jeg er forbløffet over, hvad planterne i det nye eksotiske hjørne af haven har nået på en enkelt sommer. På sådan en herlig oktoberdag som i dag må det være på sin plads at tænke lidt fremad, så der også bliver noget at glæde sig over og lade sig forbavse over, når det bliver forår. Så jeg har udnyttet solskinsdagen til at lægge mere eller mindre eksotiske blomsterløg mellem stauder og buske.

Skyrækker, stuearalie og dværgbanan

Jeg har i den anledning været i gang med at rydde op i mit planteeksperimentarium for at få skabt plads til de eksotiske blomsterløg. Ja, det er måske ikke så nemt at se, men en ordentlig flok overdimensionerede narcistobak-planter er blevet luget med hård hånd. I midten af det lille haverum, er det nu alligevel svært at komme til. Her er det fra venstre skyrækker, Ailanthus altissima 'Purple Dragon', stuearalie, Fatsia japonica og dværgbanan, Musa basjoo, der har givet den voldsom gas hen over sommeren. Da de blev plantet, stod de alle i hver sin ganske almindelige lille urtepotte. Jeg er simpelthen så spændt på, hvor mange af planterne, der vil overvintre. Men der er jo ikke andet at gøre, end at se vinteren an.

Mere eller mindre eksotiske blomsterløg

Til gengæld er jeg ikke i tvivl om, at der nok skal komme noget op af jorden til foråret. Så eksotiske er de blomsterløg, jeg har lagt i dag nemlig heller ikke. De er bare noget andet end tulipaner og narcisser.

Kejserkrone, Fritillaria imperialist

Blandt løgene er der flere forskellige sorter af Fritillaria af både den meget store og den meget lille slags. De har næsten alle det til fælles, at løgene har et hul i ryggen ganske som elverpiger. Derfor er det bedst at lægge dem lidt på skrå i plantehullet, så der ikke så nemt kommer til at stå vand i løget, og det risikerer at rådne.

Persisk fritillaria, Fritillaria persica

En af de løgplanter, jeg synes, man godt kan tillade sig at henføre til gruppen af eksotiske løg er persisk fritillaria, Fritillaria persica. Den ser i hvert fald ret eksotisk ud, når den blomstrer med lange aks af næsten sorte, klokkeformede blomster. Den passer perfekt i det eksotiske hjørne, synes jeg. Jeg har, som det fremgår, haft den før, men sjældent haft megt held med at få den til at blomstre mere end en gang. Måske kan vækstbetingelserne i det lune hjørne gøre en forskel. Nu bliver det i hvert fald testet.

Hundetand, Erythronium toulumnense 'Pagoda'

Hundetand, Erythronium toulumnense 'Pagoda' er også en af de løgblomster, der for mig har et lidt eksotisk udtryk over sig. Så den har også fået plads i det fjerne, lune hjørne af haven.

Hvid hundetand, Erythornium dens-canis 'Snowflake'

Det samme har den hvidblomstrede hundetand, Erythronium dens-canis 'Snowflake, der har mindre løg end 'Pagoda'. Det er ret tydeligt, hvorfor den fine plante har fået navnet hundetand både på dansk og latin - dens-canis betyder direkte oversat hundetand. For det er da lige det, løgene ligner.

Jeg hitter mine blomsterløg mange forskellige steder, men en god del af de spændende Fritillaria sorter har jeg købt hos Blomsterverden.dk lige her. Jeg har i øvrigt opdateret plantelisten under menuen Planterne, som du finder her, så jeg kan huske, hvad jeg ellers har puttet i jorden, når spirerne begynder at dukke op til foråret. Nøøøj hvor jeg glæder mig til det 🙂

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

4 Replies to “Eksotiske blomsterløg til det eksotiske hjørne”

Hej ! Hvordan overvintrede din eucalyptus ? Hilsen Gitte Augustesen

Hej Gitte
Den ene af mine Eucalyptus har overvintret genne flere år frit udplantet og uden vinterbeskyttelse. Men vi har også været begunstiget af nogle ret milde vintre.
Mange hilsner
Lotte

Jeg har lige googlet Skyrækker og kan se, at første hit er advarsel fra Miljøstyrelsen, om at den er intensiv og ikke må plantes i DK. Jeg synes ellers den er rigtig flot, og det ser super ud, dit eksotiske bed.

Kære Else
Hmm – det må jeg have tjekket op på. Jeg vil nu gætte (og håbe) på, at den forædlede sort, jeg har købt mig til i et havecenter, ikke er aggressiv ligesom arten. Det samme som vi kender fra forædlede sorter af rynket rose, Rosa rogusa, der ikke sender rodskud ud til højre og venstre.
Mange hilsner
Lotte

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved