Helt Hen i Haven

Blomsterløg mod mosegrise

fritillaria-imperialis-raddeana-1Det er for alvor blevet efterår og dermed også tid til at tænke på foråret. Hurra, der må lægges blomsterløg! Jeg elsker at lægge blomsterløg med hele hovedet fyldt af lækre drømmebilleder af, hvor fantastisk det bliver. De seneste par år har virkeligheden bare ikke levet helt op til forventningerne. Det er som om, der er nogen, der opfatter især tulipanløgene som et velkomment festmåltid. Jeg har primært haft musene mistænkt, men her i sensommeren har der været flere tegn på, at der måske også er mosegrise på spil i haven.fritillaria-imperialis-raddeana-2Så var det, jeg kom i tanke om, at det forlyder, at mosegrise ikke bryder sig om kejserkrone, Fritillaria imperialis. Om det er rigtigt, ved jeg ikke, men løgposernes lille ikon sparker da lidt liv i optimismen. Jeg har ikke før prøvet at dyrke kejserkrone, for jeg synes ærlig talt, de store, orange blomster er lige lovligt voldsomme. Men da jeg faldt over denne model med grønligt hvide blomster, besluttede jeg mig for at prøve alligevel. Den ser ret fin ud og kan godt passes ind i haven. Der står Fritillaria imperialis Raddeana på posen, men det er vist ikke helt korrekt. Ifølge min ven Google, er Fritillaria raddeana en art for sig selv. Nu håber jeg bare, mosegrisen ikke er klar over det og fluks flytter langt væk.fritillaria-imperialis-raddeana-3Jeg havde nok ikke investeret i løgene, hvis jeg havde kunnet se, at de allerede har fået rødder. Men det kunne jeg ikke, for de var pakket i papirposer. Håber det går alligevel. Nu er de i hvert fald lagt med forsigtighed i 30 cm dybe huller med løs jord i bunden. Fritillaria løg har det med at tørre ud - det er nok også baggrunden for papirposerne i stedet for de sædvandlige perforerede plasticposer - så her på sandjorden må det være vigtigt at få dem godt langt ned i jorden.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

11 Replies to “Blomsterløg mod mosegrise”

Hej
Gad vid om man kan lægge kejserkroneløg omkring nye æbletræer, så mosegrisene opgiver at gnave i de lækre rødder.

Hej:-) Jeg satte selv 5 fritillaria raddeana i et af mine bede i efteråret. Ingen af dem er kommet op – endnu😏 Er dine kommet op af jorden på nuværende tidspunkt?
De bedste hilsner, Sine

Hej Sine
Det ser heller ikke ud til, at mine er kommet op endnu. Men de hører jo heller ikke til de tidligste løgblomster, så mon ikke, de nok skal komme…
Mvh Lotte

Anne bechsgaard marts 4, 2020,  05:56

Hej Lotte
Hvordan gik det med dit forsøg? Kom du af med mosegrisene?
Jeg er gartner i Roskilde kommune, hvor vi også har problemer med mange mosegrise….så vi er meget nysgerrige.
Mange hilsner anne

Hej Anne
Det er lidt svært at svare på, for jeg ved dybest set ikke, om vi har mosegrise i haven. Jeg ved bare, at der af og til på mystisk vis er en plante, der bliver gumlet ihjel nedefra. Det er dog et stykke tid siden, jeg har set problemet, så måske er der en effekt. Der er i hvert fald ikke sket nogen opformering af bæsterne, for det ville jeg næppe kunne have undgået at bemærke.
Mange hilsner Lotte

Hej Lotte. Kunne man ikke forestille sig, at nøgne jomfruer (Colchicum autumnale) i kraft af deres direkte giftighed kunne holde mosegrise væk, hvis man satte dem omkring sine nyplantede træer. De er ganske dyre i indkøb, men de bliver hurtigt til mange, hvis de trives, hvor man har sat dem.
Mange hilsner
Morten Hjelt

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved