Helt Hen i Haven

Aggressiv slangeurt

Sidste forår erklærede jeg krig mod en absolut selvskabt plage i det pink staudebed. Slangeurt, Polygonum bistorta, var ved at tage magten i bedet, der af samme grund blev delvist omdannet til sommerblomstbed for at skaffe råderum til kampen om bedet. Foreløbig må slangeurt erklæres som klar vinder.

Slangeurt - her fotograferet i en anden have - er ellers en sød, yndefuld og uskyldigt udseende staude, men her i haven lever den til fulde op til sit navn og smyger sig rundt over det hele som en slange i paradis. Den er værre end skvalderkål! Nu er jeg gået i gang med at hakke alle de nye skud op. Der er lagt en udmattelsesstrategi, så hakken kommer på hyppigt arbejde i de næste par måneder. Suk.De få tilbageblivende stauder bliver omhyggeligt befriet for vildfarede skud af slangeurt og må så nok igen suppleres med sommerblomster for at få en pæn helhed ud af det. Her er det den smukke lægekvæsurt, Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna', der er godt på vej med det fine løv pyntet af regndiamanter.Lægekvæsurt er høj og yndefuld men desværre ikke så god til at holde sig oprejst efter en tordenbyge. Derfor får den allerede nu en støttepædagog. Så kan skuddene vokse op gennem staudespiralen og skjule den og ad den vej forhåbentlig undgå at vælte.Jeg har ikke så mange af de stauder, der ikke kan holde sig oprejst ved egen kraft, men lige nøjagtig lægekvæsurt vil jeg nødig undvære, så den får den hjælp, den har behov for lige som den lækre, purpurrøde kløver, Trifolium rubens, der står bag den.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

5 Replies to “Aggressiv slangeurt”

Jeg tog ved lære af din erfaring og skyndte mig at hive de slangeurter op som jeg havde plantet i mit store staudebed. Og det var godt! For der hvor den fik liv at blive stående har den skudt for fuld kraft!! Så jeg siger tak for din advarsel 😀 Den ser nemlig så uskyldig ud og har de sødeste bløde blomster.
Kh Vibeke

Hej Vibeke
Dejligt, hvis du kan bruge mine erfaringer. Jeg har i hvert fald fået stor respekt for den smukke slangeurt og tænker, at den nok må henvises til en krukke, hvis den skal have plads her i haven fremover. Styre den i staudebedet kan jeg i hvert fald ikke. Held og lykke med dine 🙂
Mvh Lotte

Jeg elsker slangeurt og selvom den breder sig synes jeg ikke det er et problem at grave den op. Sådan er vi så forskellige og jeg håber at du får held med at udrydde slangen i dit paradis.
Kvæsurt er også en livskraftig plante som skal styres med hård hånd og den synes jeg også er dejlig.

Hej Lisbeth
Jeg investerede jo netop i slangeurten, fordi den er så fin. Men den er bogstavelig talt ved at vokse mig over hovedet og kvæler alt, hvad der ellers rører sig i staudebedet på sin vej. Den infiltrerer de andre stauder og er nærmest umulig at pille ud. Til gengæld skal kvæsurten nurses og beskyttes her i haven. Mon ikke jordbundsforholdene spiller ind i de forskellige erfaringer. Jeg kan godt blive lidt misundelig på, at du kan styre slangeurten, så du kan have glæde af den. Jeg må vist henvise den til en krukke 🙂
Mvh Lotte

Sanguisorba er en af mine yndlings, og jeg bragte en lille samling af nye varianter med mig hjem fra Holland sidste år, jeg glæder mig rigtig meget til at se dem her i haven til sommer. Jeg købte blandt andet planter hos Coen Jansen som har en skøn lille planteskole med et stort sortiment af bl.a. Floks og Sanguisorba, et rigtig spændende sted. Han var forøvrigt her i DK i marts for at holde foredrag igennem have selskabet, det var vidst Finn Bruun der havde kontakten.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved