Helt Hen i Haven

Afløsning til prydløg

De smukke, hvide prydløg, Allium ‘Mount Everest’, har længe været en fryd for øjet – og er det for den sags skyld endnu, selv om de så småt er ved at blive grønne. Det er noget af det, der er så godt ved mange prydløg, nemlig at de kan kunsten at ældes med ynde. Som forvandlingskugler bliver de fine hvide blosterbolde til grønne, kugleformede frøstande, der også er en gevinst for bedene, længe efter at blomsterne er faldet. Men sæsonen for prydløg er heldigvis lang, og afløsningen i den blomstrende afdeling har meldt sig. Det er den sjove sort Allium ‘Spider’, der blomstrer i flere niveauer, så blomsterstanden leder tankerne hen på Tivolis fyrværkeri.De enkelte blomster i blomsterstanden er de fineste, purpurfarvede stjerner.I det spiselige staudebed er endnu en Allium sprunget ud. Det er pibeløg, Allium fistulosum, der gør knapt så meget væsen af sig som de overdådige prydløg. Men fine er blomsterne nu – og bladene gør gavn på menuen.Nectaroscordum siculum – intet mindre – hedder dagens sidste løgplante, der dog ikke er en Allium, selv om den vist tidligere har været kaldt det. Noget officielt dansk navn har den ikke, men den bliver ofte kaldt honninglilje, og det er da et navn, den godt kan være tjent med. Her i haven er det en usædvanligt pålidelig løgplante, der troligt kommer igen år efter år og spreder glæde med sine spøjse blomsterstande i lækre afdæmpede farvenuancer.

Nyeste blog indlæg

Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Forsøg med spagnumfri så- og priklejord


Nyt spejlbassin omringet af frytler


Det er næsten for vådt til at være sandt


Planter med frostvæske i årerne


Årets haveprojekter står nærmest i kø i forårsvejret


Arkiver

7 Replies to “Afløsning til prydløg”

her hos mig bliver Nectaroscordum siculum kaldt De grønne spejdere, fordi de længe står med deres grønne hylstre og spejder ud over bedene – elsker når hylsteret brister og der fødes den ene smukke klokke efter den anden…

Hej Lilian
Tak for en sød historie – jeg kan præcist følge hvad du mener. Det er en dejlig plante.
Mvh Lotte

Hej Lotte
Hvad er forskellen på Allium `Mount Everest´ og A. `Mont Blanc´?
har ofte undret mig! 🙂

Hej Kjeld
Hyggeligt at høre fra dig.
Så vidt jeg ved, er forskellen på de tydeligt vis nært beslægtede sorter af Allium stipitatum, at ‘Mount Everest’ har lidt større blomster end ‘Mont Blanc’. Men det er jo svært at vurdere, når man kun har den ene…
Måske har det mere at gøre med, at der er en forædler, der er gået en anden i bedene, så at sige. Jeg ved det ikke.
Jeg er lige kommet retur fra de overdådige FlowerTrials i Holland, hvor jeg i et svagt øjeblik godt kan blive ramt af den tanke, at der måske forædles flere sorter af fx Petunia og Pelargonium, end verden egentlig har brug for. Men det er jo et kapløb i forædlingsindustrien, der næppe nogensinde stopper.
Håber, alt er vel.
KH Lotte

Hej igen Lotte 😄

Jeg vidste ik så meget da jeg satte alle mine allium’er….så mange af dem så foran i bedene…så den lange stængel er helt bar….vil jo rigtig gerne ha dem flyttet lidt ind i bedet så de ik er så nøgne…..
Kan de graves op, flyttes ? Og hvis ja….hvilken årstid er bedst?
Er de egentlig flerårige? Og kan de formere sig?
Hilsen spørgejoy 😄

Hej Joy
Du er altid velkommen 🙂
Prydløg er i princippet flerårige, men jeg har nu oplevet sorter, der ikke er kommet igen, ligesom det sker med en lang række tulipansorter.
Når stænglen er helt vissen og knækker af, sikkert i begyndelsen af august, kan du grave løgene op og grave dem ned igen et bedre sted.
Mvh Lotte

Perfekt Lotte, mange mange tak

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne

Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven

Forsøg med spagnumfri så- og priklejord

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved