Sikke en weekend. Haveselskabets Havefestival er slut for i år efter en weekend med masser af glade havegæster her på matriklen. Det har været utrolig hyggeligt - ikke mindst at møde så mange, der følger med her på bloggen i det daglige. Tusind tak for alle besøgene.Der er nogle af havens planter, der har påkaldt sig virkelig meget opmærksomhed. En af dem, der har affødt flest spørgsmål, er mispel, Mespilus germanica. Det lille træ står lige nu fyldt med de sære frugter, der af indlysende årsager går under tilnavnet aberøve. Frugterne kan efter sigende spises eller i hvert fald syltes, når de har fået et snert af frosten, men jeg har ikke prøvet. De er stenhårde og hvinende sure. Men træet er fint og blomstrer utroligt smukt i maj.Gulerodsblomst, Daucus carota 'Dara', er der også rigtig mange, der har spurgt til. En frøformeret sommerblomst med lækre, lette skærme i dybrøde og hvide nuancer. Jeg har den mange steder i haven efterhånden, for heldigvis er den ret god til at så sig selv. Den passer perfekt til mit temperament og min havestil, fordi den blander sig så fint og naturligt med stauderne og i øvrigt også er god i krukker.Sidst men ikke mindst var der mange besøgende, der ikke kendte en hvide udgave af fjerblomst, Scaevola aemula. Den blev plantet i en krukke, da krukkesæsonen begyndte, og har udviklet sig så flot og ikke mindst blomsterrigt siden. Jeg har også en lyserød sort, men den mest almindelige fjerblomst er blå. En rigtig god sommerblomst. Tak for alle spørgsmål, hyggelig havesnak og søde ord om haven. Det har været en dejlig weekend.
4 Replies to “Tusind tak for besøgene”
Ifølge Lorenza de Medici (cf ‘Himmelske Frugter’ p 49) er der to slags mispel: Eriobotrya japonica, som er en værdsat spise i Japan og din mispel, Mespilus Germanica, som er aldels uspiselig, indtil den rådner ….. hvis man kan få sigselv til det? Husker jeg mon rigtigt, når det forekommer mig, at Barnaby i en af TV-udsendelserne er meget glad for marmelade af sådanne frugter? Nuvel, det er jo fiktion, så måske forfatteren har moret sig ved tanken om, at nogen kunne finde på at forsøge sig ud i mispelmarmeladekunsten?
Velbekomme
Jytte
http://www.danishknitdesign.com
Camilla Plum har et Mispel træ og hun bruger frugterne i madlavningen, så det kan lade sig gøre. Jeg ved dog ikke hvilken af de to arter hun har.
I Sydspanien står der mispel træer mange steder med skønne velsmagende frugter. På spansk “nispero” – prøv at google det og se/ læs.
Hej alle tre
Tak for input 🙂 Jeg kom lige i tanke om en bog, jeg engang har båret hjem fra England. Uncommom fruits for every garden, hedder den. Der er en omfattende redegørelse om “den rigtige” mispel, Mespilus germanica, og den spanske nispero = mispel, der hedder Eriobotrya japonica på latin, japanmispel på dansk. Frugterne forhandles under navnet loquats og ser helt anderledes appetitlige ud end mispel frugterne. Ikke desto mindre har der været mispel på menuen i Middelalderen, står der i bogen, der foreslår at man suger det bløde frugtkød af den overmodne frugt ud af skallen som tilbehør til portvin – eller laver syltetøj, gele eller sirup af dem. Frugterne skal først høstes, når bladene falder af træet for at have fået sødme på bekostning af syrlighed… Jeg bliver vist nødt til at prøve 🙂
Mvh Lotte