Helt Hen i Haven

Planteeksperimentarium i det eksotiske hjørne

Planteeksperimentarium, det eksotiske hjørne, the walled garden. Kært barn har mange navne, men lige nu er planteeksperimentarium nok den bedste betegnelse for det, der foregår omkranset af mure i det fjerneste hjørne af haven.

Nu er rammerne nemlig finpudset om det helt nye haverum, der i daglig tale bærer det noget prætentiøse navn det eksotiske hjørne. Min handyman har muret, bygget hegn, bøjet jernkanter og stampet stier i det fjerne hjørne af haven, der i forvejen er det luneste sted på matriklen takket være muren, læforholdene og den sydvendte skråning. Dermed er beplantningen med mere eller mindre småeksotiske vækster i fuld gang.

Ideen er selvfølgelig, at det skal være overdådigt frodig og grønt som en veritabel jungle. Store blade og vildsomme vækster, der vælter ud over stierne, så man næsten kan høre kolibrierne synge. Jeg ved ikke med jer, men jeg ser det tydeligt for mit indre øje. Der skal bare lige lidt mere gang i det nyetablerede planteeksperimentarium, hvor jeg har tænkt mig at afprøve grænserne for, hvad der kan dyrkes her til lands. Ret skørt, men også ret spændende.

Skjoldblad, Darmere peltata 'Nana'

En plante, der passer perfekt til sådan en småeksotisk beplantning, er skjoldblad, Darmere peltata 'Nana', der har blade så store som serveringsfade. Jeg tror egentlig ikke, den er voldsomt eksotisk eller for den sags skyld sart, for det er flere år siden, jeg købte den og plantede den i skyggehaven. Der var den imidlertid efterhånden ved at blive kvalt af et aggressivt hold af bølgekronet storkenæb, Geranium phaeum, og (tja) skvalderkål, så nu er den blevet reddet. Årets ene store blad knækkede af under redningsaktionen, og det andet klappede helt sammen efter omplantningen. Men nu har det genvundet saftspændingen, og jeg tror på planten, for det er en gedigen jordstængel, der er gravet ned. En fin plante til skyggesiden af det eksotiske hjørne, tænker jeg.

Europæisk dværgpalme, Chamaerops humilis

I et eksotisk planteeksperimentarium skal der selvfølgelig være palmer. Europæisk dværgpalme, Chamaerops humilis, er den eneste vildtvoksende palme i Europa. Nu vil det vise sig, hvad den dur til så højt mod nord som Østjylland. Der er plantet to, for det kunne være så lækkert at hænge en hængekøje op mellem to palmer. Men det har nu nok alvorligt lange udsigter 🙂 Foreløbig er målet overvintring.

Figen, Ficus carica 'Gudhjem'

Jeg har store forventninger til figenproduktionen i det eksotiske hjørne, hvor der i flere år har vokset en figen, Ficus carica, der dog har været lidt udfordret af skygge. Nu er de skyggende træer blevet fældet, og den har fået nyt liv. Men baggrunden for de store forventninger er ikke mindst, at der er kommet et par nye eksemplarer til. Ficus carica 'Gudhjem' stammer, som navnet fortæller, fra Gudhjem på Bornholm. Her var familien Nygaard på ferie for en del år siden og oplevede byens figentræer bugne af frugt. De fandt i fællesskab frem til træet, der bar allerflest figner, og fik en gren med hjem. Siden er den gren blevet til mange figentræer i Nygaards Planteskole, der naturligvis har døbt klonen 'Gudhjem'. Det bliver spændende, hvad den fine, opstammede figen kan præstere i mit planteeksperimentarium. Og den bliver i hvert fald dekorativ som overstander i det centrale, ovale bed i det nye haverum.

Trommestikker, Craspedia globosa

Den flotte stuearalie, Fatsia japonica, forestiller jeg mig også kan overvintre i mit planteeksperimentarium, så længe vi ikke får isvinter. Og det er jo ved at være længe siden. Den har overvintret fra sidste sommer i en krukke i drivhuset, så den er allerede i gang med at bevise, at den ikke bare er en stueplante. Den sjove plante trommestikker, Craspedia globosa, med de gule blomsterbolde, der er så gode til tørring, er også blevet plantet ud i det eksotiske hjørne. Her til lands dyrkes planten typisk som sommerblomst, men i realiteten er den en staude, der bare ikke tåler alt for meget kulde. Nu må vi se, om den vil etablere sig her. Det er Gartneriet Pedersen, der producerer begge planter.
I øvrigt har jeg opdateret plantelisten i menuen øverst på siden under Planterne/Det eksotiske hjørne, som det ses her. Der kan man foreløbig se, hvad der er plantet. Så må jeg udvikle et system, så man også kan se, hvad der duer og ikke duer i et eksotisk hjørne af Østjylland.
Og for nu at komme eventuelle spørgsmål i forkøbet, så er stierne belagt med stenmel, der er stampet med en lejet stamper, og bedkanterne består af græskanter i cortenstål. De kan købes her.

 

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

One Reply to “Planteeksperimentarium i det eksotiske hjørne”

Karen Engsig-Karup juni 20, 2020,  06:51

Dit eksotiske hjørne ser meget spændende ud, Lotte! Det bli’r sjovt at følge 🙂
Mht. dit (tja) skvalderkål, det hedder altså Fransk Bunddække. Det lyder osse lidt eksotisk, ikke?
Ha’ en rigtig dejlig sommer!

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved