Helt Hen i Haven

Overraskende overlevere i krukkerne

Corokia cotoneaster-14

På sådan en lækker forårsdag er det dejligt at kunne glæde sig over, at man ikke nåede at få ryddet helt op inden, det blev koldt. Der er liv i krukkeplanter, der dybest set burde være døde hen over vinteren, hvor vi trods alt har haft både sne og frost, selv om det har været begrænset. En af de planter, jeg havde håbet på ville overleve, er spøgelsestræ eller sølvtræ, Corokia cotoneaster. Ifølge bøgerne kan det klare -1 til -7 graders frost, og det har det i hvert fald gjort her, hvor det har stået i sin krukke helt op af huset hele vinteren og bare fået et skvæt vand i ny og næ.

Muehlenbeckia complexa-14

Nok så overraskende er det, at pletter i luften, Muehlenbeckia complexa, der vel normalt betragtes som en stueplante, har klaret vintervejret i stiv arm. Nu bliver den klippet tilbage, og så er den klar igen 🙂

Salvia argentea-14

Den største overraskelse tegner sølv salvie, Salvia argentea sig dog for. Den eneste grund til, at den store krukke står der endnu med jord og plante, er, at den er så svær at bakse rundt med. Nu skulle det være, men så var det, at jeg opdagede, at planten er alt andet en død. Mellem de visne blade er nye, dunbløde skud på vej, så der må være mulighed for at få en rigtig flot plante ud af den i år. Sølv salvie er jo egentlig en staude, men normalt kan den ikke overvintre under åben himmel her til lands. Nu bliver den soigneret, og så står jeg klar med fiberdug ved udsigt til frostnætter i den nærmeste tid.

 

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

9 Replies to “Overraskende overlevere i krukkerne”

Hej Lotte
VI har også fået en sølv salvia til at overvintre et par gange.
Min erfaring er desværre at de ikke bliver så pæne det andet år og blomsterne er efter min smag ikke noget at skrive om.
Spændende om du kommer til et bedre resultat

MVH
Niels

Hej Lotte

Selvom det er et gammelt indlæg kommer jeg med et lille pip: pletter i luften er vildt hårdfør!! Jeg har haft den i et højt smedejernsstativ i mindst 3 år. Jeg glemmer at vande den, giver den ingen gødning og den står udendørs året rundt uden nogen form for beskæring. Den overlever fint. Til gengæld ændrer den en smule karakter, “stilkene” bliver helt forveddede og altså ikke bløde og flexible som de planter man normalt køber. Jeg er vildt begejstret for den, tænker at vinterfugt om rødderne er en dræber, men ikke ret meget andet. Ville i foråret have plantet nye løgplanter ved den, måtte opgive da jorden var som granit pga. dens rødder…
Vil lige tilføje at jeg for nylig har “opdaget” din blog. Den er smuk og meget appetitlig, virker meget professionel, velskrevet og med smukke billeder. Tak for det!

Mvh. Gitte

Hej Gitte
Velkommen til og tak for de pæne ord 🙂
Jeg tror, vi taler om to forskellige arter af pletter i luften. Din er formentlig Muehlenbeckia axillaris, der hedder myrtetæppe, hvis man spørger botanikerne. Den er hårdfør og god som blandt andet bunddække. Den art man køber som potteplante som pletter i luften – og som jeg bruger meget i krukkerne – hedder Muehlenbeckia complexa og er noget mindre hårdfør – men man kan altså være heldig i en mild vinter.
Mvh Lotte

Selv tak :-). Men det ville undre mig meget, hvis min pletter i luften ikke er den helt almindelige. Den er nemlig købt i sin tid i Rema, Netto eller noget i den stil, lignede på en plet (!) den alm. og stod sammen med andre billige stueplanter. Det må komme an på en prøve, jeg må købe en til foråret og se om jeg kan gentage succesen!

Ingelise kuhnell april 25, 2016,  13:57

Jeg har Pletter i luften, frit udplantet, under store træer, ingen dækning om vinteren. De står der på 4 år, og breder sig. Også købt som billig stueplante i supermarked. En anden sjov plante er Husfred. Tilsyneladende gror den lige så flittigt, og trodser sne og frost.

Hanne Juul Bugge Ejersbo april 8, 2020,  08:46

Hej jeg købte et Corokia træ for et par mdr siden. Hvis bladene falder af ved berøring er det vel blot at acceptere at det er dødt? Jeg har vandet det nedefra én gang om ugen. Hvad tænker du?

Hej Hanne
Det lyder ikke ligefrem som et sundhedstegn, så mon ikke planten er afgået ved døden. Måske har den fået for meget vand? Min erfaring er i hvert tilfælde, at den ikke behøver ret meget vand, hvis den står køligt.
Påskehilsner fra Lotte

Hej Lotte
Jeg har prøvet at Google men ikke lykkedes, at finde noget svar, så nu prøver jeg hos dig.
Jeg har en pænt stor australsk sølvplante, jeg er rigtigt glad for, hvad gør jeg med den om vinteren, kan den overleve i et indeklima , eller i en kældere hvor der er Frost frit men dog ikke så meget sollys .
På forhånd tak venlig hilsen Ditte

Hej Ditte
Det må blive et gæt, for jeg har aldrig haft sådan en. jeg ved den tåler en lille smule frost, men jeg kan forestille mig, at dansk vintervejr med vekslende regn og kulde vil være en udfordring for den. Decideret indeklima er nok heller ikke så godt, men en udestue eller et drivhus og måske en periodisk redning indendøre hvis det bliver Fimbulvinter er mit bedste bud. Vand meget sparsomt men undgå, at den tørrer helt ud.
mvh Lotte

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved